До реалізації заходів міської програми «Діалог» у Кропивницькому було залучено понад 100 громадських організацій

Вівторок, 2 березня 2021 15:29

Налагодження взаємодії міської ради з громадянськими інституціями,  підтримка ініціатив громадськості  є головною метою Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у місті Кропивницькому на 2020-2022 роки “Діалог”

Це відзначила начальник відділу з питань внутрішньої політики міської ради Оксана Горбенко під час публічного звіту за результатом виконання бюджетної програми у 2020 році..

На фінансування заходів Програми у 2020 році було заплановано 101 650,00 грн., фактично профінансовано – 78 810, 04грн.

- У межах реалізації програми основна увага була звернена на популяризацію трьох інструментів участі: проведення консультацій з громадськістю, формування нового складу Громадської ради при виконавчому комітеті Кропивницької міської ради та створення умов для роботи цього консультативно-дорадчого органу, проведення міського конкурсу проєктів ІГС щодо розбудови громадянського суспільства, фінансування яких буде здійснюватися у 2021 році, - повідомила Оксана Горбенко.

Протягом 2020 року виконавчими органами міської ради було проведено 45 консультацій з громадськістю, із них — 15 електронних. Забезпечується адміністрування сервісу “Електронні консультації з громадськістю”. Зокрема, забезпечено розміщення повідомлень про електронні консультації та звітів про їх проведення. Платформа розміщена на офіційному вебсайті міської ради, сторінка Громадянам-Громадська участь-Консультації з громадськістю.

У 2020 році Громадська рада при Виконавчому комітеті Кропивницької міської ради продовжила свою роботу у новому складі. Громадській раді виділено кабінет у приміщенні міської ради, надається актова зала для проведення загальних зборів, на офіційному вебсайті міської ради у розділі “Громадська рада” розміщуються інформаційні матеріали щодо її роботи, забезпечується проведення зустрічей Громадської ради онлайн у зв’язку з карантинними обмеженнями. У 2020 році в рамках Програми виготовлено банер “Громадська рада” для постійного використання в роботі, для організації роботи онлайн використовуються вебкамери, для організації  зустрічей, навчань, проведення зборів придбано фліпчарти. Для забезпечення організації роботи Громадської ради використано 8 673 гривні.

- У 2020 році у Кропивницькому вперше проводився міський конкурс “Дієві ініціативи” з визначення програм, проєктів, заходів, розроблених інститутами громадянського суспільства, - звернула увагу начальник відділу. -  Конкурсна комісія розглянула пропозиції від 6 учасників, сформувала рейтинг проєктів відповідно до кількості набраних балів, визначила три проєкти-переможці конкурсу та погодила обсяг коштів для їх реалізації.

Затвердження переможців належить до повноважень виконавчого комітету. На разі готується внесення питання  на його розгляд. З метою популяризації конкурсу на офіційному вебсайті міської ради було розміщено відеоролик з інформацією про умови проведення конкурсу та пріоритетні напрямки, які можуть бути підтримані у його межах. Виготовлені блокноти з інформацією про конкурс на титульній сторінці.

З метою створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку організацій громадянського суспільства було проведено низку навчальних тренінгів, зустрічей, онлайн обговорень.

Зокрема, організовано тренінг для представників інститутів громадянського суспільства щодо написання проєктів, фінансування яких на конкурсній основі здійснюватиметься з бюджету міста Кропивницького у 2021 році та два онлайн тренінги (листопад, грудень) на платформі Zoom для представників ІГС та посадових осіб місцевого самоврядування “Рівні співпраці – від інформування до партнерства” щодо використання інструментів участі, зокрема консультацій з громадськістю.  У якості тренерів виступили громадські активістки, члени ГО “Територія успіху”, “Асоціація сприяння самоорганізації населення”.

Проведено громадське обговорення у форматі “світового кафе” “Громадська рада: всі “за” і “проти”. Учасники діалогу розглянули основні положення постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” (із змінами).

На організацію тренінгів, зустрічей, підготовку інформаційних матеріалів використано 16049  гривень.

- Спільно з іншими виконавчими органами проводилася робота щодо організації заходів з нагоди державних свят та пам’ятних дат, зокрема Дня Соборності України, Дня пам'яті Героїв Крут, Дня Героїв Небесної Сотні, Дня пам’яті та примирення, Дня пам'яті жертв політичних репресій, Дня Конституції України, Дня Державного Прапора України, Дня незалежності України, Дня пам'яті жертв голодоморів, Дня Гідності та Свободи, Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. Заходи проводилися за участі представників Громадської ради, представників інститутів громадянського суспільства, зокрема волонтерських та ветеранських організацій, місцевих осередків Товариства політичних в’язнів та репресованих, - зазначила Оксана Горбенко.

Для організації заходів були придбані державні прапори та флагштоки до них, лампадки, облаштовано фотозону до Дня незалежності, забезпечено проведення молодіжної акції “Прапор у кожну родину”. Лідерам 8 громадських організацій міста з нагоди Дня Державного прапора було вручено прапори України.

Проведено низку спільних заходів з інститутами громадянського суспільства, у тому числі щодо вшанування борців за Незалежність України, популяризації державної символіки та утвердження національно-патріотичної ідеї. Зокрема, була підтримана пропозиція ветеранських організацій та організацій волонтерів щодо підняття Кримсько-татарського прапора та Державного прапора України в центральній частині міста, встановлення прапорів біля могил загиблих Героїв.  Проєкт підтримав міський голова. Реалізувати його в максимально короткі строки вдалося завдяки членам ГО “Бойове братерство”. На організацію заходів використано 48 194 гривень.

В рамках виконання Програми виготовлено постери для білбордів до Дня пам'яті загиблих захисників України, Дня захисника України, До дня волонтера, листівки з символікою міста  на загальну суму — 5894 грн.

В межах реалізації заходів програми було залучено до взаємодії представників більше ніж 100 громадських організацій.

- Аналіз кількісних та якісних показників, що досягнуті в результаті виконання завдань і заходів програми протягом 2020 року свідчить що реалізація програми сприяє розвитку громадської активності в цілому,  а також розширює сферу відповідальності органів місцевого самоврядування щодо сприяння розвитку громадянського суспільства, є стимулом для громадських організацій у налагодженні співпраці з органами влади і підсилює відповідальність за результативність цієї співпраці, - наголосила Оксана Горбенко.

Усі новини