«Друзки болю і віри. Вірші. Графіка»: у Кропивницькому презентували книгу Ольги Краснопольської

П'ятниця, 26 січня 2024 12:36

У художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулася презентація книги відомої кропивницької художниці та поетеси Ольги Краснопольської «Друзки болю і віри. Вірші. Графіка», яка вийшла друком у видавництві ТОВ «Імекс-ЛТД» у грудні минулого року.

Про подію розповіла директорка музею Віта Чернова.

Ця книга увійшла до Переліку книжкових видань на випуск за бюджетні кошти, які були визначені експертною радою з питань книговидання Кіровоградської обласної військової адміністрації. Обрані твори охоплюють різноманітні тематики та авторські підходи, сприяючи розширенню культурного простору та доступу до різноманітної літератури для громадян.

В анотації до книги зазначено: «Розпадаючись на друзки від болю, ми не стаємо слабшими. Навпаки, щоб відродитися по-справжньому, стати сильними й усвідомити власну незламність як щит, ми повинні пропустити через себе найгостріший біль… Бо тільки так кристалізується віра. Бо тільки з віри, охрещеної полум’ям болючих втрат, невизначеності, паралізуючого страху постає українська незламність. Війна у поезіях і картинах Ольги Краснопольської – це мистецька рефлексія на події російсько-української війни. У виданні представлено вірші та малюнки зі скетчбуку, які наша сучасниця створила після 24 лютого 2022 року, зафіксувавши у слові й графіці наш біль і нашу віру. Це друзки болю і віри, які лишилися від нас учорашніх, і з яких можна зібрати наново себе – себе принципово інших. Бо ми вже ніколи не будемо такими, як були до початку повномасштабного вторгнення… Але ми обов’язково, стверджує Ольга Краснопольська, переможемо і заспіваємо».

Збірка віршів з авторськими малюнками «Друзки болю і віри» створена на основі мистецького проєкту Ольги Краснопольської «Друзки болю і віри: Графічні мальовані та віршовані композиції з «рожевого скетчбуку» – віртуальної виставки, присвяченої Дню пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, презентованої 29 серпня 2023 року на вебсайті художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна у розділі «Вибрані виставки».

Під час заходу, присвяченого 2-ій річниці початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Ольга Краснопольська, яка успішно працює провідним науковим співробітником музею, продемонструвала підготовлену презентацію «Мистецтво і війна» про історію створення своїх малюнків напередодні та під час війни в контексті  мистецтвознавчого аналізу розвитку образотворчості в роки Першої та Другої світових війн  в порівнянні з творчою реакцією українських художників на події повномасштабного російського вторгнення в Україну. Окрасою творчої зустрічі були авторські вірші мисткині, які вона не лише особисто декламувала, а й озвучила один із них «Переможемо – заспіваємо» як пісню, музику до якої написав кропивницький художник і музикант Олександр Кир’янов, і яка вперше прозвучала в музеї 22 серпня 2022 року під час відкриття виставки «Непереможні» в рамках арт-проєкту «Художні студії на тему: Портрети сучасників на тлі війни».

З презентацією книги авторку привітали депутатка Кропивницької міської ради заступниця начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Катерина Колтунова, керівники обласних організацій Національної Спілки письменників України Надія Гармазій та Національної Спілки художників України Андрій Хворост, директор видавництва ТОВ «Імекс-ЛТД» Тамара Самиляк, а начальник управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності КОВА Віталій Останній подарував їй авторські примірники, зауваживши, що ця книга буде розповсюджена по всіх бібліотеках області.

Завершився захід традиційною автографсесією художниці і поетеси Ольги Краснопольської, адже мати її книгу у власній бібліотеці виявилося багато охочих, серед яких колеги-художники, журналісти, педагоги, друзі та рідні.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01