Громадська рада у Кропивницькому виступила посередником налагодження діалогу між депутатами міської ради

Четвер, 20 квітня 2017 21:01

Вперше за останній місяць у міській раді Кропивницького відбулася спроба діалогу між представниками більшості і опозиції. Сторони намагалися пояснити один одному свої аргументи за посередництва Громадської ради при виконавчому комітеті, яка внесла до порядку денного свого чергового засідання питання ефективності діяльності міської ради.

Тональність у розмові задав секретар міської ради Андрій Табалов, який подякував членам Громадської ради за можливість донести позицію щодо ситуації у міській раді і шляхів розв’язання кризи в ній.

- Насправді ситуація проста: конституційним обов'язком депутата є відвідування і сесій, і засідань комісій, - наголосив Андрій Табалов. - Чому відбувається блокування? Причини різні, хоча я особисто прихильник того, щоб обговорювати і вирішувати всі дискусійні питання виключно у сесійній залі. При цьому, є рішення, які не викликають дискусій - наприклад, виділення матеріальної допомоги людям, які її потребують. І є депутати, які не працюють на сесії, але також подають запити на надання матеріальної допомоги. Я публічно завжди готовий до діалогу, щоб досягти порозуміння. І його можна віднайти, бо між нами серйозних проблем немає. Натомість є політична істерія, якій сьогодні піддалися і інші міста в країні. В багатьох радах трапилася подібна ситуація і Кропивницький - не виключення. Рано чи пізно ми маємо сісти за стіл переговорів і знаходити спільну мову задля об’єднання навколо інтересів громади.

У той же час депутати від опозиції підтвердили свої вимоги і заявили, що без руху більшості в сторону їх виконання вони не бачать своєї участі у роботі сесій міської ради.

Серед головних причин кризи депутат Михайло Демченко назвав нерівномірність розподілу бюджетних коштів на вирішення проблем депутатських округів. Лідер фракції “Батьківщина” Олександр Цертій, голови фракцій “Самопоміч” і “Свобода” Володимир Смірнов і Сергій Капітонов акцентували увагу на тому, що ініціативи меншості постійно блокуються у сесійній залі.

- Так було, коли ми пропонували вирішити питання відмови від батьківських “внесків” у закладах освіти, зниження тарифів на проїзд у громадському транспорті, застосування системи Prozorro при здійсненні допорогових закупівель, затвердження схеми “червоних ліній” у Кропивницькому, - відзначив Олександр Цертій. – Для початку конструктивної розмови, важливо, щоб розпочався діалог. Давайте шукати компроміси.

Одночасно, представники фракцій більшості теж емоційно опонували своїм колегам з опозиції. На думку члена фракції “Наш край” Олега Краснокутського, фінанування робіт на округах необхідно, по –перше, здійснювати з урахуванням видатків у 2015-2016 роках, а по –друге, не забувати, що в різних округах знаходиться різна кількість об’єктів соціальної інфраструктури: закладів освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури тощо.

- Реально впливати на тарифну політику у громадському транспорті ми зможемо тоді, коли у місті головним буде виступати великомісний комунальний транспорт: тролейбуси і автобуси, - звернув увагу Олег Краснокутський. – От ви говорите за діалог, а самі висуваєте ультиматум. А доки панівне становище у сфері пасажирських перевезень займають приватні маршрутки, ми не матимемо ефективних важелів впливу. І у мене

складається таке враження, що хтось має стосунок до бізнесу перевезень і тому так активно блокується оновлення транспорту міського комунального підприємства.

На несправедливому розподіленні бюджетних коштів для ремонтів соціально-культурних об’єктів у різних мікрорайонах міста минулими роками зуважив і голова фракції “Рідне місто” Олександр Шамардін.

- Представники опозиції говорять багато правильних речей, але громадськість багато чого не знає, - підкреслив Олександр Шамардін. – От чому в минулі роки опозицією не піднімалося питання справедливого розподілу фінансування по округах? А тоді, наприклад, в комісію по ЖКГ не можна було зайти і поставити запитання. Мені казали – в наступній каденції твоє питання вирішиться.

Розширити межі своєї свідомості поза територію депутатського округу при вирішенні загальноміських проблем закликав своїх колег і представник фракції "УКРОП" Михайло Бєжан. Він зазначив, що передусім необхідно розуміти проблеми всієї громади: де і що має бути вирішено першочергово.

На конструктивних кроках назустріч один одному наполягала і член Громадської ради Людмила Шубіна.

- Ще на початку каденції я звернулася до вас з проханням: забудьте про партії, будьте депутатами від міста Кропивницького, - нагадала у своєму слові Людмила Шубіна. – Почніть працювати, почніть говорити в сесійній залі, ведіть діалог поза нею. Складіть спільний план розвитку міста і чітко його виконуйте. А ми, громадські активісти, готові бути посередниками в налагодженні взаємопорозуміння між депутатами.

Усі новини