Громадський бюджет Кропивницького: реалізація, динаміка та розвиток

Середа, 5 червня 2019 13:56

Розвиток програми «Громадський бюджет» та хід реалізації її проектів – переможців у Кропивницькому стали одними з головних тем апаратної наради міського голови Андрія Райкович з керівниками виконавчих органів міської ради у вівторок, 04 червня.

Громадський бюджет - це інструмент прямої демократії, наголосила директор департаменту – начальник управління економіки департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Кропивницького Маріанна Морква.

Кропивницький вперше долучився до європейської практики Громадського бюджету в 2017 році. Тоді ж була утворена координаційна рада з питань Громадського бюджету міста, до складу якої увійшли представники громадськості, депутатського корпусу та виконавчих органів міської ради. Для успішного впровадження партиципаторного бюджетування було розроблено Положення про громадський бюджет (бюджет участі) м. Кропивницького та Програму реалізації громадського бюджету у м. Кропивницькому на 2017-2020 роки.

- У період із 2017 по 2019 рік департаментом з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій організовано три конкурси на найкращі проекти громадських ініціатив. Перші два конкурси були проведені в 2017 році, третій конкурс проводився з 01 квітня по 10 жовтня 2018 року, а проекти, які перемогли в останньому конкурсі будуть реалізовані протягом 2019 року, - повідомила Маріанна Морква. - На даний час розпочато проведення вже четвертого конкурсу, проекти-переможці якого будуть втілені в 2020 році.

Відповідно до Програми реалізації громадського бюджету у місті Кропивницькому, громадський бюджет 2017 року складав 3 000 000 грн. Але враховуючи активність громади та зростання вартості виконання робіт чи проведення заходів, передбачених проектами, у 2019 році було внесено зміни до Положення про громадський бюджет, які передбачають, що загальна сума громадського бюджету має бути не меншою 7 000 000 грн.

З початку проведення конкурсів проекти поділялися на дві категорії «МАЛІ» та «ВЕЛИКІ», але у 2018 році координаційна рада прийняла рішення про виокремлення ще однієї категорії проектів - «СОЦІАЛЬНІ», які направлені на поліпшення життєдіяльності та соціальної адаптованості людей з інвалідністю.

Маріанна Морква зауважила, що на сьогоднішній день Кропивницький - єдине місто в Україні, яким було прийнято рішення щодо виокремлення проектів соціального напрямку.

- Одним з важливих показників розвитку громадського бюджету є зростання фінансової спроможності, а саме виділення більшої кількості коштів для реалізації проектів-переможців, що дає можливість реалізовувати найкращі проекти в повному обсязі, - зазначила Маріанна Морква. - У першому конкурсі на «МАЛІ» проекти передбачалось до 100 000 грн., на «ВЕЛИКІ» – від 100 000 до 800 000 грн. У другому та третьому на «МАЛІ» – до 150 000 грн, «ВЕЛИКІ» – від 150 000 до 1 000 000 грн., «СОЦІАЛЬНІ» – 10 % від загального бюджету. А в четвертому конкурсі на «МАЛІ» вже передбачалось до 250 001 грн, на «ВЕЛИКІ» – від 250 001 до 1 500 000 грн. і на «СОЦІАЛЬНІ» – 10 % від загального бюджету, тобто до 700 000 грн.

Посадовець відзначила, що з кожним роком громадські ініціативи стають цікавішими та більш креативними, направлені на облаштування місць відпочинку,

встановлення спортивних майданчиків, проведення культурних та спортивних заходів. Протягом 2017-2019 років профільними виконавчими органами міської ради з 75 проектів вже реалізовано 54, а саме:

Головним управлінням житлово-комунального господарства реалізовано – 7 проектів, в процесі реалізації – 6, управлінням освіти – 20 проектів, в процесі реалізації – 5, управлінням культури і туризму – 3, управлінням молоді та спорту – 15, в процесі реалізації - 9. Управлінням капітального будівництва реалізовано 1 та 5 перебуває на реалізації. В управлінні охорони здоров'я на реалізації перебуває 1 проект.

Маріанна Морква зауважила, що з метою удосконалення механізму Громадського бюджету після проведення кожного конкурсу здійснюється його аналіз та розробляються зміни до Положення, що регулює процедуру проведення конкурсів. Одним із нововведень цього року стала можливість співфінансування проектів. Даний механізм передбачає можливість автора проекту залучити до додаткового його фінансування фізичних, юридичних осіб та громадські організації. Цьогоріч було подано декілька проектів, які передбачають механізм співфінансування.

Впровадження громадського бюджету є циклічним процесом в рамках якого постійно здійснюється інформаційно-просвітницька кампанія. Тому, сектором партиципаторного бюджетування департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій за період 2017-2019 років в рамках інформаційної кампанії проведено 26 зустрічей з мешканцями міста, 5 навчальних семінарів, 4 Workshop у вищих навчальних закладах міста, розміщено локації громадського бюджету на святкових заходах. Спеціалістами департаменту, постійно, в робочому режимі надаються роз'яснення та консультації з питань громадського бюджету.

- Для кожного проекту-переможця департаментом розробляються інформативні таблички про проект та розміщуються в місці його реалізації, - зазначила маріанна Морква. - Крім того, департаментом з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій розроблено інтерактивну карту громадських ініціатив міста Кропивницького, з якою можна ознайомитися на офіційному вебсайті міської ради. Карта містить інформацію стосовно реалізованих проектів, їх авторів, бюджету та місць розташування.

Також директор департаменту з питань економічного розвитку поінформувала, що Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ було проведено публічний моніторинг українських міст та сформовано рейтинг найбільш досвідчених, що мають вдалу практику з питань впровадження партиципаторного бюджетування. У даному рейтингу Кропивницький посів почесне друге місце.

Усі новини