«Класик – проект 2024»: у Кропивницькому стартував Всеукраїнський фестиваль української академічної музики пам'яті Юлія Мейтуса

Вівторок, 23 січня 2024 13:23

VIII Всеукраїнський фестиваль-конкурс української академічної музики «Класик-проєкт», присвячений памʼяті Юлія Мейтуса, урочисто відкрився у великій залі Кропивницького музичного фахового коледжу у понеділок, 22 січня.

Увазі шанувальників музичного мистецтва власну програму «Нехай мої струни лунають» презентували артисти Національного будинку музики. Присвята Юлію Мейтусу, створена до 120-річчя видатного українського композитора, земляка, лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, народного артиста України.

Зі щирими словами вітання до учасників фестивалю звернулася заступниця начальника обласної військової адміністрації, депутатка Кропивницької міської ради  Катерина Колтунова.

- Організація подібних фестивалів важлива тому, що це забезпечує стабільний розвиток української музичної культури та дозволяє зберегти і поширювати спадщину великих українських композиторів. – наголосила Катерина Колтунова. -  Фестивальні сцени стають майданчиком для творчого обміну, стимулюють творчу активність та сприяють підтримці талановитих артистів. Такі ініціативи важливі також для підтримки українського мистецтва загалом  та виховання нового покоління музикантів, які продовжуватимуть розкривати красу української класичної музики.

Яскраві емоції та щирі захоплення глядачів викликали вокальні твори Юлія Мейтуса у виконанні заслуженої артистки України, сопрано  Іванни Пліш з акомпанементом  лауреата міжнародних конкурсів Андрія Васіна. Це ліричні романси на слова Павла Тичини «Ви знаєте, як липа шелестить», «Розсипає сонце» на слова Володимира Сосюри, зврорушлива драматична балада « Ксеня» на слова Андрія Малишка.  Яскравим відкриттям фестивалю стало виконання пʼяти романсів на слова Лесі Українки «Сім струн я торкаю».

Камерно-інструментальні твори Юлія Мейтса - три пʼєси для скрипки і фортепіано: «Поема», «Ноктюрн», «Алегро» представив у майстерному виконанні лауреат міжнародних конкурсів Михайло Білич.

- Музика Юлія Мейтуса кожного разу відкривається новими гранями, надихає та викликає бажання пізнавати і досліджувати різноманітну і цікаву мистецьку спадщину композитора, - відзначила начальниця управління культури та туризму міської ради Анна Назарець.

А фестиваль продовжується і з нетерпінням очікує слухачів на своїх наступних заходах. Вже сьогодні, 23 січня о 16.00 в залі Музею мистецтв розпочнеться вечір українського романсу «Співають, плачуть солов’ї», на якому прозвучать твори Юлія Мейтуса, українські народні пісні, романси та солоспіви українських композиторів у виконанні учнів, студентів та викладачів мистецьких закладів Кропивницького.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13