Кропивницький — на завершальному етапі впровадження українських маркерів у топоніміку міста

Середа, 31 січня 2024 16:50

Майже десятирічний цикл декомунізації та деколонізації, що відбуваються на території Кропивницької міської територіальної громади, наблизився до завершального етапу. Про підсумки та результати проведеної роботи щодо звільнення топонімічного простору міста від комуністичних, радянських та російських маркерів, а також просування українських назв та символів у міську топоніміку розповів секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка сьогодні, 31 січня.

На початку брифінгу Олег Колюка нагадав, що масштабний підхід до процесів декомунізації розпочався у 2015 році, коли Веpховна Pада Укpаїни пpийняла низку відповідних законів. Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну був прийнятий Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» і цей процес очищення публічного пpостоpу від тоталітаpної, колоніальної символіки, відхід від pадянського минулого та його пеpеосмислення значно активізувався.

- За цей час у Кропивницькому перейменували чимало вулиць, провулків та парків, знесли пам'ятники, пов’язані з тоталітарним режимом, та й саме місто отримало нову назву, - зазначив Олег Колюка. - Часом доводиться чути, що перейменування зараз не на часі, що це відволікає увагу від нагальніших проблем, давайте спочатку переможемо ворога, налагодимо нормальне життя, а вже тоді й будемо здійснювати декомунізацію, деколонізацію. Але ми маємо пам’ятати, що понад 70 років радянська влада намагалася стерти будь-яку історичну, культурну та мовну самобутність України. Тривалий час у назвах наших вулиць увічнювалися люди, що не мали жодного відношення до нашої держави. Анексія Криму та окупація Донецької та Луганської областей прискорили процес декомунізації. Повномасштабне вторгнення росії ще раз підтвердило, що нам негайно потрібно позбутися будь-яких зв’язків з агресором. Наша країна більше не може і не хоче утотожнювати себе з країною-агросоркою навіть у такому питанні, як збереження ворожих топонімів у себе на території. Сьогодні для нас процеси  декомунізації і  деколонізації означають самозбереження нації.

Цікавий факт навів секретар міської ради: на знак солідарності з українцями у боротьбі проти російських окупантів у 14 країнах світу близько двох десятків вулиць і площ назвали на честь України.  У шести з цих країн - Чехії, Литві, Латвії, Албанії, Норвегії й Канаді, «українські» назви дістали вулиці та площі, на яких розташовані дипломатичні установи РФ.

Тепер ці вулиці носять назви: “Українських героїв”, “Вільної України” чи “Героїчного Маріуполя”. І хоча, попередні назви не були радянськими чи комуністичними, їх перейменування свідчить, наскільки вагомими значущими  можуть бути назви наших вулиць.

За словами Олега Колюки, нині на території Кропивницької міської територіальної громади 1075 об’єктів топоніміки - вулиць, провулків тощо: 924 — у Кропивницькому, 46 у селищі Новому, 105 — у садових товариствах. Із 2014 року перейменували 300 вулиць, 4 парки, 5 скверів. Із них назви 168 вулиць змінили у 2022-2023 роках.

- Здійснюється цей процес відповідно до Концепції інтеграції українських маркерів у топонімічний простір Кропивницької міської територіальної громади. Вона базується на необхідності збереження пам’яті про справді важливі для України, нашого міста історичні події, постаті, культурну спадщину від прадавніх часів до сьогодення. Змінюємо топоніми, що пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами на українсько-марковані назви, - зазначає секретар міської ради і додає: нові топоніми мають сприяти збереженню неповторності міста, його історико-культурного середовища та унікальної аури, увічнення видатних постатей видатних земляків, героїв українсько-російської війни, зокрема кропивничан або захисників, чий подвиг пов'язаний із Кропивницьким, селищем Новим, удостоєних звання Герой України.

Таким чином, протягом 2022-2023 років на мапі нашого міста з’явилися назви, пов’язані з географічним розташуванням, назвами країн та їх столиць, з історією України, історичними подіями, боротьбою за незалежність України, назви на честь історичних постатей, видатних особистостей. Значно збільшилася кількість назв на честь видатних жінок нашого краю.

Останній великий пакет переліку вулиць на перейменування розглядатиметься на черговому сесійному засіданні. До нього увійшло 43 вулиці, провулки, тупики. Консультації щодо перейменування тривали два місяці, участь у них взяли майже дві сотні кропивничан, надійшло 45 пропозицій топонімів.

- Серед нових назв цього переліку - вулиця на честь Леся Курбаса, українського режисера, представника розстріляного Відродження. Вулиця Героїв-земляків, на честь полеглих кропивничан, новенців, які загинули в російсько-українській війні. Назви на честь художників Михайла Надєждіна та Сергія Шаповалова, що творили у Кропивницькому, пропозиція Музею мистецтв. Провулок Баштанський, на честь міста Баштанки Миколаївської області, його жителів, які розбили ворожу техніку та зупинили наступ на центр України, на Кіровоградщину, у березні 2022 року. Провулок розташований на перетині з дорогою у напрямку на Баштанку, - деталізував Олег Колюка і зазначив: у відповідність до перейменованих вулиць приводяться назви 71 зупинки.

Секретар міської ради наголосив, додаткових витрат за кошти громадян перейменування вулиць не потребує. В базах даних державних реєстрів інформація оновлюється автоматично. Громадяни можуть вносити зміни в документи у разі звернення до відповідних установ за потребою. За рахунок міського бюджету через районні у місті Кропивницькому ради здійснюється заміна табличок перейменованих вулиць у приватному секторі, встановлення вказівників. На даний час замінено 3023 таблички. Цю роботу планують завершити вже цього року.

- Ще тривають громадські обговорення щодо перейменування вулиць Генерала Жадова та Гагаріна. Надійшло кілька пропозицій, після додаткових консультацій, приймемо рішення щодо зміни назв цих вулиць. Позиція топонімічної комісії – це мають бути вулиці Героїв УПА та Степана Бандери. Висловити підтримку запропонованим чи альтернативним  назвам можна надіславши відповідне звернення до міської ради. Таким чином Кропивницький на 99 відсотків звільниться від комуністичних, радянських та російських маркерів. До речі, нещодавно експерти громадської організації «Деколонізація України» моніторили, як позбавляються від колоніальної спадщини у різних містах України. Голова громадської організації Вадим Поздняков, зокрема зазначив, що Кропивницький - один із найкращих обласних центрів щодо якості перейменування вулиць. Дякую членам топонімічної комісії, громадським організаціям, громадянам, журналістам, які долучилися до цього процесу, - додав насамкінець Олег Колюка

Усі новини