Марко Кропивницький і будинок Тобілевичів: музей Карпенка – Карого запрошує на віртуальну екскурсію

П'ятниця, 22 травня 2020 14:27

Визначний актор, драматург, один з фундаторів українського професійного театру Марко Лукич Кропивницький 22 травня народився 1840 року. У липні 2016 року Кіровоград було перейменовано на Кропивницький.

А чи багато будівель у місті над Інгулом і досі пам’ятають  Корифея? Абсолютно точно можна назвати дві адреси - будинок Зайковської на колишній Болотяній, згодом Пролетарській, а нині - вулиці Миколи Смоленчука і будинок на Знаменській, тепер - вулиці Тобілевича.  

Перший будинок належав родичці дружини Марка Кропивницького. Багато років він був для нього рідною домівкою. Нині там облаштований меморіальний музей драматурга.

Другий будинок належав Тобілевичам. Три брати  і сестра з цієї родини  відомі театральному світу як Іван Карпенко-Карий, Панас Саксаганський, Микола Садовський, Марія Садовська-Барілотті. Чверть століття тому в будинку Тобілевичів відкрито літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого.

І ще одна міська будівля пов’язана з Марком Кропивницьким - театр його імені. Істотно змінений ремонтами й реконструкціями, він залишається місцем, де 1882 року зійшла зоря нової ери українського театру.

З нагоди 180-річчя від дня народження Марка Лукича Кропивницького літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого підготував віртуальну виставку, яка розповідає про гостини актора і драматурга в міській оселі Тобілевичів. Згадки про це зустрічаються в спогадах Панаса Саксаганського, Євгена Чикаленка та автобіографії самого Кропивницького.

У фондах музею зберігаються прижиттєве видання творів Марка Лукича, листування його сина Володимира з письменником-крєзнавцем Миколою Смоленчуком, фото 80-х років ХІХ століття. Окрема тема музейної збірки – фото, афіші, програми різних років, ескізи художників до вистав за п’єсами корифея на сцені театру імені Марка Кропивницького.

Переглянути виставку «Марко Кропивницький і будинок Тобілевичів» можна на сайті музею за посиланням:  https://www.karpenkokarymuseum.kr.ua/kar171_u.html

Усі новини