Ми - сильні, бо ми – єдині! У Кропивницькому відзначили День Соборності України

Понеділок, 22 січня 2024 13:59

Сьогодні, 22 січня, у знаковий для всіх українців День Соборності, кропивничани зібралися біля пам’ятника одному із фундаторів української державності, першому керівнику українського уряду, співавтору Акта злуки УНР та ЗУНР, землякові Володимиру Винниченку, щоб, як і 105 роки тому, підтвердити: Україна – незалежна, вільна і суверенна держава українського народу.

В урочистому покладанні квітів на знак пам’яті про історичне возз’єднання українських земель взяли участь начальник ОВА Андрій Райкович, голова обласної ради Юрій Дрозд, заступник міського голови Олександр Мосін та секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка.

Для українців день 22 січня особливий, адже всі ми об’єднані спільним бажанням – жити в єдиній, вільній і мирній країні. Сьогодні ми згадуємо дві дати: 1918 рік, коли Четвертим Універсалом вперше у XX столітті було проголошено Незалежність України та 1919-ий - прийняття  Акту Злуки.

Ці дати постійно демонструють і нагадують усьому світу, що саме українці захищають і чому вони будуть це робити завжди. Бо втрата Соборності й Незалежності на початку 20-х  років стала причиною того, що мільйони українців були вбиті й закатовані комуністичним тоталітарним режимом.

Ці дати проголошення Незалежності і Злуки також розвінчують міфи, які активно поширює російська пропаганда, що України як держави не існувало.

Сьогодні нам, як ніколи, важливо не лише належно оцінити вагомість самого факту возз'єднання українських земель в єдину соборну державу, а й врахувати уроки та помилки, які зберігає наша історична пам'ять. День Соборності передусім має стати символом перемоги над внутрішніми розбіжностями в Україні. Наша єдність – то наша зброя!

Соборність передбачає не лише пам'ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього, як на полі бою, так і в тилу.

Цього дня начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович вручив Відзнаку Президента України "Золоте серце" голові обласного відділення Всеукраїнського Об'єднання ветеранів, наказному отаману Буго-Гардівської паланки Українського козацтва Віктору Тріщенку.

Орденами "За мужність" ІІІ ступеню (посмертно) нагороджені військовослужбовець Національної гвардії, солдат Антон Дудков та військовослужбовець Національної гвардії, солдат Дмитро Галімон. Нагороди отримали матері Героїв – Ірина Дудкова і Світлана Галімон.

Відзнакою Кіровоградської області "За мужність і відвагу" (посмертно) нагороджений військовослужбовець Національної гвардії, солдат Владислав Береза. Нагороду отримала мати Героя - Валентина Береза.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету
і територіальної цілісності української держави, вірність військовій присязі відзнакою Кропивницької міської ради та виконавчого комітету "За заслуги" ІІ ступеня нагороджено військовослужбовця Збройних сил України.

За заслуги перед Помісною Українською Православною Церквою
та побожним народом Медалі Архистратига Михаїла (посмертно) родинам загиблих Героїв Мірошниченка Андрія - командира стрілецької роти,  громадського активіста, волонтера та Щасливого Сергія - молодший сержант, громадський активіст, волонтер вручив Архієпископ Кропивницький та Голованівський Православної Церкви України Марк.

На честь відзначення Дня Соборності України, як символ поваги
і шани, квіти від української молоді до пам'ятних місць захисникам України всіх поколінь:  пам'ятників Богдану Хмельницькому, Тарасу Шевченку, Алеї пам'яті загиблих учасників ООС (АТО) на Меморіальному комплексі "Фортечні вали", пам'ятного знака на честь загиблих учасників АТО/ООС третього полку спеціального призначення імені Святослава Хороброго, пам'ятного знака "Героїв Небесної Сотні" на площі Героїв Майдану, меморіальної дошки Голови Народного Руху України, Героя України В'ячеслава Чорновола та меморіальної дошки Героя України Віктора Чміленка поклали курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ.

Шана і слава українським героям!

Слава Україні!

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13