Міська влада Кропивницького тримає на жорсткому контролі стан дотримання законодавства про працю на території міста

Вівторок, 23 квітня 2019 16:14

Стан здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю та зайнятість населення у Кропивницькому став головною темою наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 23 квітня.

На виконання повноважень щодо здійснення у Кропивницькому контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладення штрафів за порушення чинного трудового законодавства міською радою Кропивницького утворено відділ з питань праці зі штатною чисельністю 12 осіб.

За інформацією начальника відділу Миколи Рибака, на даний час у відділі працюють семеро осіб – інспекторів праці, які уповноважені здійснювати державний контроль за додержанням законодавства про працю.

- Відділ з питань праці, починаючи з червня минулого року приступив до виконання своїх повноважень та здійснює необхідні заходи для вирішення проблеми легальної зайнятості та легальної заробітної плати на території міста Кропивницького, - відзначив Микола Рибак. - Так, праця без належного оформлення трудових відносин та виплата заробітної плати «у конвертах» обкрадає як людей, так і наше місто, послаблює соціальний захист працівників. Від несплати податків, внесків з тіньових доходів місцевий бюджет втрачає значні надходження. Такі тенденції затягнулися у часі. І делеговані нам повноваження, надають можливість зменшити у нашому місті застосування не задекларованої праці та удосконалити контроль за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Відділ з питань праці, найперше, зорієнтований на вжиття заходів для легалізації трудових відносин. Інспектори праці відвідали 363 підприємства різних форм власності з метою інформування їх працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства. За результатами інспекційної роботи станом на 1 квітня 2019 року легалізовано 83 найманих працівника.

З кожного легалізованого працівника до місцевого бюджету у 2018 році щомісяця сплачувалося по 670 грн., у 2019 році - по 751 грн., що разом складає 748 тисяч гривень на рік.

У свою чергу, до відділу з питань праці звернулися 20 суб’єктів господарювання, з питаннями щодо належного офіційного оформлення трудових відносин з найманими працівниками. За результатами зустрічей всіх працівників вони працевлаштували офіційно.

- З метою детінізації зайнятості та доходів населення відділ систематично аналізує процеси на ринку праці міста, вивчає статистичні дані та інформаційні відомості по звітності платників. Аналізується інформація Пенсійного фонду та готуються пропозиції щодо визначення шляхів, механізмів та способів забезпечення легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення на території міста, - пояснив начальник відділу. - Зокрема, ми вивчаємо інформацію, отриману із засобів масової інформації, інших джерел, доступ до яких не обмежений законодавством.

У І кварталі поточного року здійснено 21 інспекційне відвідування суб’єктів господарювання. Статистика порушень законодавства про працю у Кропивницькому має наступний вигляд: використання неоформленої праці – 17%, порушення встановлених

строків виплат заробітної плати працівникам – 21%, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 29% та порушення інших вимог трудового законодавства – 33%.

За результатами інспекційних відвідувань, матеріали щодо трьох порушників трудового законодавства направлено до правоохоронних органів. Складено та передано до місцевих судів 13 протоколів. Винесено 16 приписів про усунення виявлених порушень.

За звітний період було розглянуто 14 справ про накладення фінансових санкцій та складено 14 постанов про накладення штрафів на суму 836,8 тисяч гривень. З урахуванням накладених штрафних санкцій у 2018 році, сума надходжень до бюджету склала 973,5 тисяч гривень.

Застосування неоформленої праці призвело до накладення на порушників фінансових санкцій на суму 585,5 тис. грн., за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 292,1 тис.грн., за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам – 62,6тис.грн. та за порушення інших вимог трудового законодавства – 33,4 тис.грн.

У зв’язку із відсутністю добровільної сплати, для примусового стягнення штрафів 7 постанов направлено до органів Державної виконавчої служби.

У І кварталі 2019 року до місцевого бюджету Кропивницького стягнуто фінансових санкцій на суму 54,3тис.грн.

- Для нас дуже важливо, щоб і працівники, і роботодавці долучилися до соціального діалогу, проявили свою громадянську свідомість, – підкреслив Микола Рибак. – Для цього проводяться семінари, інформаційно-профілактичні акції для громадян міста Кропивницького, доводиться до відома як працівників так і роботодавців інформація щодо застосування законодавства про працю та переваг декларування трудових відносин.

Одночасно, на веб-сайті міської ради Кропивницького створений розділ «Корисна інформація» з розміщенням відповідних тематичних інформаційних матеріалів. Для покращення комунікацій з роботодавцями та працівниками у даний час створюється сторінка у фейсбуці, з метою отримання зворотного зв’язку із суспільством про порушників трудового законодавства та висвітлення корисної для громадян інформації.

- Варто зауважити, що подолання прихованої зайнятості та оплати праці, є одним із важливих напрямків нашої роботи та аспектів для забезпечення соціально – економічного розвитку міста, - акцентував увагу Микола Рибак. – Адже це - надходження податків, внесків з тіньових доходів до місцевого бюджету, Пенсійного та інших страхових фондів. Для фахівців нашого підрозділу робота за напрямком легалізації трудових відносин є пріоритетною!

За результатом звіту, міський голова Андрій Райкович доручив відділу з питань праці активізувати контроль на території Кропивницького за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства про працю.

- Тримати на жорсткому контролі легалізацію трудових відносин і стан дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності – є завданням надзвичайно важливим, - наголосив Андрій Райкович. – Підприємці мають відчувати відповідальність і невідворотність покарання за порушення закону, а ваша робота буде оцінюватися саме за цими параметрами.

Усі новини