Нова генерація: у Кропивницькому в музеї Осмьоркіна відкрилася виставка робіт студентів ЦДУ імені Винниченка

Середа, 24 січня 2024 13:34

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує віртуальну виставку студентських творів «Предметний монолог» у рамках музейного молодіжного арт-проєкту «Нова генерація», який має на меті виявлення серед студентської художньої молоді яскравих талановитих особистостей в сучасному образотворчому мистецтві України. Це результат творчої співпраці музею та кафедри мистецької освіти факультету педагогіки, психології та мистецтв Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, повідоомила директорка музею Віта Чернова. 

Експозицію виставки складають понад сорок графічних та живописних доробків у жанрі натюрморту молодих митців Павла Вашеки, Вікторії Плахотньої та Людмили Цвігун, створених за період навчання та творчих пошуків з 2021 по 2023 роки під керівництвом викладача з рисунку та живопису кандидата педагогічних наук, доцента кафедри мистецької освіти, члена Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України Юлії Малежик, яка ініціювала влаштування виставки, означила її мету та ідею, надала детальну мистецтвознавчу характеристику творчих робіт студентів.

- Мета та ідея виставки – представити основні задачі та різноманітність навчального та творчого натюрморту, його багатогранність, різну тематику та актуальність у будь-який час. В умовах сьогодення та сучасних реаліях навчальна та творча робота потребує нового осмислення та підходів. Саме так склалося, що дистанційне навчання повертає нас до речей, які поряд з нами. Це ті речі, які нас повсякчас оточують, однак мало хто помічає їхню значимість, навіть символічність, вони стають акцентом та тим камертоном, який відображує внутрішній стан, емоційність, приналежність до різних сфер діяльності, соціального, національного класу, тощо. На виставці представлено роботи трьох студентів, які вирішують ці завдання у натюрморті та самостійно, по-авторськи, підходять до його осмислення за допомогою живописних технік, інколи використовуючи графіку для акцентного звучання деталей, - презентує творчість студентів третього курсу куратор виставки Юлія Малежик.

Насиченість палітри Павла Вашеки, представлена у натюрмортах, підсилює звучання центру композиції та його різноплановість. Він яскраво передає різноманітність співвідношень та колоритно вибудовує простір у своїх роботах за допомогою композиції, колірних та тонових плям, рефлексів, освітлення. Цікавими є роботи творчого характеру, вони складні за композицією, колірним вирішенням та ідейним осмисленням. Акварельні натюрморти Вікторії Плахотньої вирізняються більш стриманою палітрою, творчим задумом композицій, у яких чітко простежується усвідомлення головного завдання, яке виражено у сполученні та грі кольорів, відтінків, настрою. Її олійний живопис більш активний, «сміливий» за тональністю та кольоровою гамою, предмети більш деталізовані та ніби розмовляють з глядачем, розповідаючи про свої справи. Творчі роботи Людмили Цвігун, окрім традиційного, навчального завдання живописного вирішення композицій у натюрморті, виконані в суто графічних техніках: прості та кольорові олівці, вугілля. Живописні роботи із простою та складною композицією відображують внутрішній стан, вподобання, захоплення авторки. Її техніка навіть у живопису тяжіє до чіткості ліній та стрункості в композиції, а колір чудово підкреслює це у роботах.

Ознайомитися з віртуальною експозицією «Предметний монолог» можна на вебсайті музею в розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt210_u.html

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01