“єРобота”: підприємців Кропивницького вчили писати грантові заявки до державної програми

П'ятниця, 26 січня 2024 12:46

У Центрі підтримки підприємництва Кропивницького відбувся практикум з написання грантової заявки для участі у державній програмі «єРобота».

Ця зустріч мотивувала і додала впевненості щонайменше трьом підприємцям, які вже звернулися за індивідуальними консультаціями по написанню грантової заявки.

Спікер заходу Наталя Невідома, заступник директора Обласного центру зайнятості, попередила про помилки які найчастіше допускають при написанні грантових заявок.

Учасники практикуму працювали в режимі "питання-відповідь", тож могли детально пропрацювати кожен етап із зупинками на коментарі.

Загалом виникало чимало питань, найпоширенішими стали: щодо грантів для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та членів їх сімей; компенсації за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб; про напрямки витрат, які можуть покриватися за рахунок гранту.

Алгоритм дій, який сформували під час практику виглядає наступним чином: складіть бізнес план - подайте його через портал «Дія» - захистіть бізнес план в Центрі зайнятості - отримайте рішення та відкрийте рахунок в банку - отримайте кошти і починайте діяти!

При цьому є конкретні вимоги, яких необхідно дотримуватися:

- використати грант потрібно протягом 6 місяців з моменту отримання;

- створити робочі місця протягом 6 місяців з моменту отримання гранту;

- давати можливість Центру зайнятості моніторити дотримання угоди;

- забезпечити зайнятість працівників не менше 24 місяців впродовж 3 років;

Окрім, опрацювання теми по грантовій підтримці від держави, Наталя Невідома розповіла про ваучери для навчання і розʼяснила - хто та за яких умов може їх отримати.

Так, одноразове право на отримання документу мають:

- громадяни старші 45 років, страховий стаж має становити 15 років;

- ВПО за відсутності роботи;

-  особи з інвалідністю за відсутності роботи;

- звільненні з військової служби (за умови звернення протягом трьох років від дати звільнення);

- особи, які отримали поранення/захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій;

Усі охочі повинні мати професійно-технічну чи вищу освіту і не перебувати в Центрі зайнятості як безробітні.

Заявку на ваучер можна подати онлайн або звернутися у найближчий центр зайнятості. Якщо ваучер перевищує суму навчання, то роботодавець або фізична особа доплачує різницю самостійно.

Спікер заходу дала детальну оцінку видам грошової компенсації від держави і акцентувала увагу на тому, що наразі намагаються включити ІІІ групу інвалідності для виплат компенсацій роботодавцю (однак рішення на разі відсутнє).

На зустріч запросили також  підприємицю Яну Косенко, яка вже отримала грант на відкриття власної справи: еко кав’ярня «Зілля» (петфрендлі). Тож, ще один плідний вечір закінчився жвавим обговоренням: Яна ділилася досвідом і говорили не лише про історію успіху, але й реальні факапи під час отримання гранту.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01