У 2020 році надходження від орендної плати за землю у Кропивницькому склали майже 89 мільйонів гривень

Вівторок, 9 лютого 2021 17:28

У Кропивницькій міській раді триває звітна сесія за результатами виконання бюджетних програм у 2020 році. Сьогодні, 09 лютого, звіт перед громадою тримав начальник управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Олег Вовенко.

За його інформацією, на виконанні в управлінні у 2020 році перебувало три бюджетних програми.

Програма розвитку земельних відносин у місті Кропивницькому на 2020-2022 роки розроблена з метою здійснення заходів для створення ефективного механізму регулювання земельних відносин та управління земельними ресурсами, раціонального використання та охорони земель, розвитку ринку землі. Фінансування заходів, передбачених Програмою, здійснюється за рахунок коштів місцевого та обласного бюджету.

- У 2020 році на виконання заходів програми було виділено кошти з бюджету міста 800,00 тис. грн. З них – 600,00 тис.грн. – на інвентаризацію земель центральної частини міста та 200,00 тис. грн. на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду, право на яку набувається на аукціоні, - зазначив Олег Вовенко. -  Враховуючи те, що інвентаризація земель міста програмою передбачена за умови співфінансування з обласного бюджету та у зв’язку з відсутністю субвенції з обласного бюджету через заходи, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій через поширення коронавірусної хвороби, роботи з інвентаризації земельних ділянок у 2020 році не замовлялись та кошти на цей захід не витрачались.

У 2020 році відбулися земельні торги з продажу прав оренди по 16 земельним ділянкам несільськогосподарського призначення комунальної власності, по яким укладені договори оренди земельних ділянок з фізичними та юридичними особами. Загальна площа продажу права оренди складає 16252,00 га. Сума продажу - 1 334 729,97 грн. на рік.

На даний час управлінням надалі продовжується робота по вишукуванню нових земельних ділянок комунальної власності, які можна було б підготувати для продажу на земельних торгах (аукціоні), та розробленню землевпорядної документації.

На реалізацію Програми природоохоронних заходів місцевого значення на 2020 рік було передбачено на реалізацію природоохоронних заходів місцевого значення кошти у сумі 1 млн. 559,9 тис. грн.

Протягом року на проведення заходів з охорони і раціонального використання водних ресурсів використано 219,3 тис. грн, на охорону і раціональне використання природних рослинних ресурсів - 512,5 тис. грн, раціональне використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів - 748,9 тис. грн, на інформацію з охорони навколишнього природного середовища - 45,0 тис. грн.

- Відповідно до звернення Головного управління житлово-комунального господарства міської ради про проведення заходів з оздоровлення річки Інгул в межах міста Кропивницького, а саме в центральній частині, виконано роботи з підтримання належного санітарного стану русла річки вздовж обвідного каналу в районі проспекту Винниченка та парка «Козачий острів» шляхом видалення порослі, очерету, трави та видалення самосійних та порослевих дерев, які зростають у руслі, - поінформував Олег Вовенко. - Також відповідно до звернень управління освіти міської ради та сформованого переліку об’єктів виконано комплекс робіт по видаленню аварійних дерев на територіях загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, а саме: ЗОШ № 19, № 23, № 25, № 31, № 33 Завадівська гімназія, НВО «Науковий ліцей»; ДНЗ № 14, № 19, № 48, № 69, «Вікторія-П», Дитячий будинок «Наш дім». Водночас, враховуючи пропозиції ДНЗ № 60, ЗОШ № 33 виконано роботи з озеленення територій, відповідно до планів-схем озеленення.

Щодо раціонального використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів у програмі враховано клопотання управління освіти міської ради з забезпечення збирання, зберігання твердих побутових відходів на території 96 закладів освіти.

Забезпечення закладів освіти контейнерами для роздільного збору паперу, скла, металу та пластику у кількості 304 одиниці (по 4 контейнери для загальноосвітніх навчальних закладів та по 2 контейнери для дошкільних навчальних закладів) розпочато в 2020 році, а саме: виготовлено 182 контейнери для 45 закладів освіти з комплектами наклейок з інформацією про правильне сортування сміття для кожного окремого виду сортування. Даний захід планується завершити протягом 2021 року.

- По орендній платі за землю необхідно зазначити, що у 2020 році надходження до міського бюджету склали з юридичних осіб 73 млн 210 тис грн., з фізичних осіб 15 млн. 769 тис грн. Для порівняння, у 2018 році орендна плата з юридичних осіб склала 55 млн. 195 тис. грн., з фізичних осіб 10 млн 888 тис грн. У 2019 році 78 млн 608 тис грн. з юридичних осіб, 15 млн 535 тис з фізичних осіб, - зауважив Олег Вовенко. - Не дивлячись на пільги зі сплати орендної плати у 2020 році у зв’язку з запровадженням карантину, зменшення надходжень від орендної плати з юридичних осіб відбулось незначним чином, а з фізичних осіб план було перевиконано.

Усі новини