У Кропивницькому карантинні заходи протидії загрозі епідемії коронавірусної інфекції стали жорсткішими

Вівторок, 17 березня 2020 20:48

Сьогодні, 17 березня, у міській раді Кропивницького відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна.

Члени комісії, реагуючи на вжиття  додаткових заходів запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, передбачених  Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 року, затвердили жорсткіші правила карантину у Кропивницькому.

- Світова практика боротьби із коронавірусною інфекцію свідчить про надзвичайно важливу роль вчасно і у повному обсязі запроваджених карантинних заходів, - відзначив Олександр Мосін. – Зважаючи на останні рішення, прийняті у цьому напрямку Кабінетом Міністрів  і Верховною Радою України, міська влада оперативно запроваджує симетричні заходи у Кропивницькому, розуміючи відповідальність за забезпечення спільних і узгоджених дій на території всієї країни.

З останніми статистичними даними з фронту протидії загрозі розповсюдження небезпечного захворювання членів комісії ознайомила заступник начальника управління охорони здоров’я міської ради Лариса Кудрик.

- У світі зафіксовано близько 180 тисяч випадків захворювання корoнавірусною інфекцією, в Україні поки що – сім, - поінформувала посадовиця. – У Кропивницькому, як і у всій області,  не зареєстровано випадків захворювання на небезпечну хворобу. Епідеміологічна ситуація з вірусними інфекціями в обласному центрі спокійна. Всього по місту госпіталізовано 220 осіб, в інфекційному відділенні – 77. У відділенні інтенсивної терапії перебуває один хворий.

Головне завдання на сьогодні у сфері охорони здоров’я полягає в організації і забезпеченні впровадження ефективних профілактичних заходів та передбаченні оперативного розгортання інфекційних палат у разі  можливого поширення епідемії, наголосила Лариса Кудрик.

- Карантинні заходи, запроваджені у Кропивницькому мають із розумінням сприйматися мешканцями міста, - підкреслила Лариса Кудрик. – При тому, що вони здебільшого мають непопулярний характер, варто усвідомлювати: лікування такої хвороби коштуватиме набагато дорожче, ніж її запобігання. А медики європейських країн визнають – із карантином вони спізнилися на сім-десять днів.

 Олександр Мосін також звернув увагу, що Верховна Рада України прийняттям двох законодавчих актів одночасно запустила механізми максимального попередження поширення епідемії країною і державної підтримки платників податків.

Відповідно до прийнятого міською комісією з ТЕБ та НС рішення, у Кропивницькому додатково забороняється з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 року до 03 квітня 2020 року проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Крім того, із 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 року до 03 квітня 2020 року забороняється робота суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності, а також торговельної діяльності і діяльності з надання послуг з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту та ритуальних послуг.

Суб’єкти господарської діяльності, що продовжуватимуть свою діяльність в умовах карантину, мають встановити в розрахункових зонах розмежувальні запобіжні лінії між споживачами (відвідувачами) на відстані не менше одного метра.

Найскладнішою для виконання, і це відзначили у своїх виступах члени комісії, буде забезпечення дотримання норми перевезення пасажирів транспортними засобами у Кропивницькому.

Із 12 год. 00 хв. 18 березня 2020 року до 03 квітня 2020 року забороняється перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (тролейбус) та автомобільному транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху та в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі.

- Ми обов’язково порушимо питання роботи громадського транспорту вже завтра, 18 березня, на засіданні обласної комісії з ТЕБ та НС, - запевнив Олександр Мосін. – Сподіваємося, що Кабінет Міністрів України внесе зміни до своєї постанови і збільшить кількість пасажирів у великогабаритному комунальному транспорту автобусах і тролейбусах.

 Одночасно, фінансове управління міської ради Кропивницького отримало доручення  акумулювати кошти на рахунках бюджету міста і тимчасово припинити фінансування нових бюджетних програм, капітальних видатків, крім невідкладних.

Управління охорони здоров’я міської ради опрацює питання щодо виділення додаткових коштів з міського бюджету на забезпечення карантинного періоду лікарів та медичних сестер, обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я міста засобами індивідуального захисту та оплатою праці в умовах карантину.

Керівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, виконавчих органів міської ради міста Кропивницького,  районних у місті рад та старостинського округу селища Нового внесуть зміни в організацію роботи з надання адміністративних послуг та розгляду звернення громадян.  

Кіровоградському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України доручено за повідомленням громадян досліджувати факти необґрунтованого підняття цін на лікарські засоби та предмети гігієни, товари продовольчої групи з послідуючим інформуванням фіскальних та правоохоронних органів для вжиття відповідних невідкладних заходів.

Жорсткішим стане і контроль міської влади за дотриманням правил карантину. Зокрема, керівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, виконавчих органів міської ради Кропивницького, суб’єкти господарської діяльності, що продовжують свою діяльність в умовах карантину, щоденно на 0900 годину надаватимуть міській комісії інформацію про проведення карантинних заходів з підтверджуючими фото та відеоматеріалами.

Керівники підприємств, установ та організацій у Кропивницькому, незалежно від форми власності та підпорядкування, а також інші суб’єкти підприємницької діяльності будуть попереджені про персональну відповідальність за невиконання цього рішення згідно з чинним законодавством України.

Усі новини