У Кропивницькому міська влада і підприємці досягли компромісу у питаннях доопрацювання нормативно-грошової оцінки землі

Вівторок, 19 березня 2019 20:34

Нормативна грошова оцінка землі у Кропивницькому – тема, що викликала великий суспільний резонанс, стала предметом детального обговорення на прес-конференції  у міській раді сьогодні, 19 березня.

Головними спікерами на зустрічі з журналістами стали заступник міського голови Олександр Мосін і Павло Домків - заступник директора підприємства, яке виконувало нормативно-грошову оцінку кропивницьких земель - командитного товариства «Науково-впроваджувальна фірма «Нові технології».

Понад два тижні  триває активний діалог міської влади і підприємців Кропивницького, щоб  вся діяльність у сфері землевпорядкування на території міста відбувалася публічно і прозоро для громади, а нарахування і справляння плати за землю здійснювалося справедливо.

Для багатьох власників земельних ділянок виявилися несподіванкою отримані у Держземкадастрі витяги з нормативно-грошової оцінки, за якими податок на землю чи орендна плата зросли у два і більше разів. Причиною такого підвищення стала низка причин, але найсуттєвішою виявилося застосування максимального коефіцієнту функціонального призначення землі Кф=3 для тих підприємців, які належним чином не оформили власну землевпорядну документацію і не зареєстрували її в Держземкадастрі.

- Таким чином, держава чітко заявила про своє намагання зробити регулювання земельних відносин, у тому числі справляння плати за землю, прозорими і простими для використання, - наголосив Олександр Мосін. - Відповідно, держава подбала і про механізм, який би спонукав власників абсолютно всіх земельних ділянок якнайшвидше виготовити необхідну технічну документацію.

Результатом багатьох зустрічей і консультацій з місцевими підприємцями, у яких брали участь і  спеціалісти податкової служби та Держземкадастру, стало вироблення чіткого алгоритму дій для власників земельних ділянок у кожному конкретному випадку застосування коефіцієнта Кф=3. У найскладнішому випадку, коли підприємство користується землею на підставі виданого в давні часи Державного акта на власність, необхідно отримати від міської ради дозвіл на розробку земельного проекту з подальшим його затвердженням на одному із наступних сесійних засідань.  Міська влада, за будь-яких обставин, піде назустріч підприємцям і відповідні проекти рішень міської ради прийматимуться за спрощеною процедурою, щоб зекономити дорогоцінний час, запевнив Олександр Мосін.

Крім того, представники бізнесу звернули увагу міської влади і підприємства – розробника нормативно-грошової оцінки землі на випадки помилкового застосування ряду коефіцієнтів, що враховують санітарно – гігієнічні та інженерно-інфраструктурні фактори.

За інформацією Павла Домків, КТ «Нові технології» має значний досвід у проведенні землевпорядних, землеоціночних і геодезичних робіт. Складаючи нормативно-грошову оцінку землі у Кропивницькому, спеціалісти проаналізували інформацію і статистичні дані, отримані від комунальних підприємств міста, Держспоживстандарту, Держгеокадастру, міської ради, які і лягли в основу визначення зон, обрахування їх базової вартості, складання плану зонування і врахування коефіцієнтів.

- У конкретному випадку із земельною ділянкою, де на схемі були позначені мережі теплопостачання, що стало причиною застосування підвищеного коефіцієнта, ми розібралися, - відзначив Павло Домків. – Теплогенеруюче підприємство надасть довідку про відсутність у цьому місці інженерних комунікацій і  після цього до нормативно – грошової оцінки будуть внесені необхідні зміни. Така ж ситуація і з санітарно-очисними зонами: після коригування органами Держспоживстандарту схеми їх розміщення, вони будуть враховані для підприємств, що мають шкідливі викиди і останні зможуть скористатися понижувальним коефіцієнтом, який дозволить зменшити плату за землю до 20%.

Загалом, відзначив Павло Домків, карта факторів, які впливають на значення коефіцієнтів постійно змінюється: десь прокладаються інженерні мережі, десь будуються торгівельні центри, десь створюються зелені зони. Відповідно, до нормативно – грошової оцінки постійно вносяться зміни, цей процес відбувається у реальному часі.

Готовність, продемонстрована міською владою і розробником проекту до оперативного опрацювання всіх первинних документів, що лягли в основу розрахунків вартості землі, дала можливість досягти консенсусу на зустрічі міського голови Андрія Райковича і підприємців Кропивницького.

- Важливо, що компроміс досягнуто не шляхом скасування попереднього рішення міської ради. яким була затверджена нормативно-грошова оцінка землі, а домовленістю спільними зусиллями внести до неї необхідні зміни, які б відображували реальну картину на карті Держгеокадастру, - відзначив Олександр Мосін. – На процес опрацювання документів і формування пакету  пропозицій щодо коригування нормативно-грошової оцінки визначили два тижні. І це правильний та конструктивний шлях.

Відміна ж рішення міської ради, а з нею і нової нормативно-грошової оцінки землі, відразу відкине місто у 2009 рік, переконаний Олександр Мосін. А це значить, що повернуться часи, коли можна було сховатися у тіні, коли не обліковували землю в Держгеокадастрі і коли можна було набирати гектари земельних ділянок на перспективу, не поспішати освоювати її і платити копійки до бюджету.

- Тож  скасовувати цей документ, жодним чином, не можна, - наполягає  профільний заступник міського голови. – Необхідно його доопрацювати, що і буде зроблено найближчим часом.

Принципово вчинили і члени постійної депутатської комісії міської ради з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку, які на своєму засіданні у понеділок, 18 березня, не підтримали проект рішення депутата міської ради Олександра Цертія щодо скасування рішення про затвердження нормативно-грошової оцінки землі. Комісія під головуванням Олега Краснокутського підтримала домовленості міського голови і підприємців та виступила за двотижневий мораторій на розгляд цього питання.

- З аргументів, наведених автором проекту рішення, - а це недотримання процедури прийняття регуляторного акту, взагалі не може йти мова про скасування рішення міської ради, - акцентувала увагу начальник юридичного управління міської ради Марина Смаглюк. – Тут не складаються пазли: затвердження результатів нормативно-грошової оцінки землі – це обов’язок міської ради, як і якісне наповнення міського бюджету та раціональне використання землі . У той же час є висновок єдиного уповноваженого державного органу – Державної регуляторної служби, що прийняте рішення по затвердженню нормативно-грошової оцінки землі не є регуляторним актом. Тож немає сумнівів, що запропонований проект рішення не може сьогодні бути прийнятим у сесійній залі. Залишилося сподіватися на принциповість депутатського корпусу.

У ході прес-конференції Олександр Мосін спростував також прогнози прихильників повернення до старої нормативно-грошової оцінки щодо надзвичайно великого фінансового навантаження, яке ляже на плечі власників житлових домоволодінь та гаражів у гаражних кооперативах.

- Керівники гаражних кооперативів прийшли на засідання постійної депутатської комісії  надзвичайно схвильованими і у достатньо панічному настрої, - поділився посадовець. – З витягів, які вони отримали у Держземкадастрі, виходило, що плата за землю  кооперативів виросла суттєво. Але коли ми разом, включно з розробником проекту, сіли у мене в кабінеті з калькулятором і обрахували реальну плату конкретного кооперативу з урахуванням наведення ладу у його землевпорядній документації та визначення меж своїх земельних ділянок, то з’ясувалося, що на місяць необхідно буде сплачувати 460 гривень. Люди зрозуміли, що їм необхідно терміново зробити і покинули міську раду зовсім у іншому настрої. Для приватних домоволодінь, площею, наприклад, 10 соток, плата за рік складе близько 130 гривень. Але ж у Кропивницькому більшість дворів мають площу близько 7-5 соток.

Крім того, нова нормативно – грошова оцінка є добрим підґрунтям, щоб усі сплачували справедливу, тобто адекватну реальному часу плату на землю. Олександр Мосін навів конкретний приклад: якщо підприємець, маючи земельну ділянку понад 4000 квадратних метрів сплачував за старою оцінкою 2000 гривень на місяць, а за новою – 4000 гривень, то у 2019 році - це багато, чи мало?

- Варто також відзначити, що сьогодні часто маніпулюють статистикою базової вартості землі у різних містах України, - звернув увагу Олександр Мосін. - При цьому закидають, що у Кропивницькому чи не найдорожчий квадратний метр земельної площі. Це не так. У різних містах нормативно-грошова оцінка здійснювалася у різні періоди, а тому базова вартість землі з урахуванням індексу інфляції в обласних центрах приблизно однакова. Але чомусь маніпулятори при цьому забувають назвати рівень коефіцієнта Км, який визначає місце розташування земельної ділянки. У Кропивницькому він максимальний у центрі міста – 1,79, при базовій вартості землі з урахуванням індексації 472,67 гривень за метр квадратний. То, для порівняння, в Одесі базова вартість квадратного метру землі становить 426,88 гривень, але коефіцієнт Км – 4,57! Тобто, земля оцінюється вже у майже 2000 гривень за метр квадратний. В Івано-Франківську – 442, 6 гривень при Км – 2,5, У Чернігові -  291 гривня, але Км=3,1.

Таким чином, міська влада Кропивницького демонструє повну прозорість у сфері землевпорядкування і готова надати максимальну допомогу усім підприємцям міста., які розділяють такі засади ведення господарської діяльності. У міській раді створена спеціальна робоча група під головуванням Олександра Мосіна, яка готова розглянути кожний конкретний випадок нормативно-грошової оцінки землі і формування плати за землю, надати власникам земельних ділянок необхідні рекомендації та забезпечити спрощені процедури прийняття рішень міської ради з питань регулювання земельних відносин у визначенні меж земельних ділянок.

Усі новини