У Кропивницькому відкрили барельєф меценатці Ганні Дмитрян

Понеділок, 9 липня 2018 17:02

Сьогодні, 9 липня, на одному з корпусів лікарні Святої Анни представниці Асоціації жінок України “Дія” відкрили меморіальну дошку видатній місцевій меценатці, засновниці лікарні Ганні Дмитрян. В урочистому відкритті також взяв участь секретар міської ради Андрій Табалов.

За словами голови Асоціації жінок України „Дія” у Кропивницькому Юлії Шкурупій, саме цього дня більше сотні років тому була закладена перша цеглина у будівлю лікарні Святої Анни. Активістка повідомила, що до збору коштів долучилось більше тисячі містян, які спільними зусиллями зібрали десять тисяч гривень.

У своєму виступі секретар міської ради Андрій Табалов відзначив, що у 2001 році міському пологовому будинку №2 було повернуто історичне ім’я “Святої Анни”, а у 2004 році місцеві краєзнавці Могилюк та Тютюшкін опублікували статтю, у якій ішлося про те, що Ганна Дмитрян повинна бути вшанована в нашому місті тому, що вона є меценаткою, ініціаторкою будівництва надсучасної на той момент лікарні.

- Дуже несправедливо, що більшість містян не знає цю видатну постать. Але завдяки ініціативі Асоціації жінок України “Дія” виконком міської ради, а також топонімічна комісія одностайно підтримали рішення про створення і встановлення такого барельєфу, - зауважив Андрій Табалов. - У 2016 році за розпорядженням міського голови вулиця Щорса була перейменована на вулицю Ганни Дмитрян. І це лише початок відновлення історичної справедливості і вшанування цієї історичної і дуже важливої постаті.

Секретар міської ради також нагадав, що минулого року в одному із корпусів лікарні Святої Анни завдяки партнерству влади із бізнесом було запущено в роботу гемодіалізний центр. А отже заповіт Ганни Дмитрян виконується, і на цьому місці завжди була і буде лікарня.

 

Усі новини