Великдень в умовах воєнного стану: як у Кропивницькому готуються відзначати Воскресіння Христове

Середа, 29 березня 2023 16:31

Підготовка до відзначення Воскресіння Христового в умовах воєнного стану у Кропивницькому стала головним питанням порядку денного засідання комісії з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій у новому складі сьогодні, 29 березня. Провів засідання секретар міської ради Олег Колюка.

У роботі комісії взяли участь керівники виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств, правоохоронці та представниками релігійних організацій.

- Сьогоднішнє відкрите засідання стосується питання підготовки міста до Великодня, який за православним календарем  цього року припадає на 16 квітня, а за римо-католицьким – на 09 квітня. Представники іудейської громади відзначатимуть Песах із 05 по 13 квітня,. І наше завдання зробити все можливе, щоб відзначення Воскресіння Христового відбулося без надзвичайних подій: забезпечити охорону громадського порядку, безперебійний рух громадського транспорту, надати допомогу представникам релігійних організацій у вирішенні питань благоустрою прилеглих територій до храмів, - підкреслив Олег Колюка.

Загалом засідання пройшло у конструктивному руслі із предметним опрацюванням конкретних питань наведення ладу на територіях навколо культових споруд, заходів безпеки, протипожежної охорони та роботи громадського транспорту у цей день.

Всі прохання від представників релігійних організацій щодо допомоги у прибиранні - а це здебільшого потреба у техніці для вивезення сміття,  відновленні зовнішнього освітлення на території храмів — враховані.

Також детально обговорили безпекові заходи в умовах воєнного стану. Тут є чіткі вимоги:  це і перебування вірян в храмах вночі під час  комендантської години (наразі вона встановлена з 23.00 до 05.00), і наявність укриттів з вказівниками до них не далі ніж за 500 метрів від культових споруд, і відсутність у храмах та біля них  скупчень людей.

Робота громадського транспорту у ці святкові дні, попередньо,  розпочнеться  із 05.00 ранку.  Можливо, що на період Великодніх свят буде скоригована і комендантська година.

- Наше головне завдання — це безпека усіх містян, але разом з тим необхідно подбати про можливість людям відзначити цей особливий для вірян день. Очікуємо зміни у режимі комендантської години. Якщо таке рішення прийме обласна військова адміністрація, ми доведемо цю інформацію до відома широкого загалу. Що стосується безпекових питань:  об'єкти укриття, вказівники до них, протипожежна охорона, наявність вогнегасників,  відсутність скупчень – це все буде контролюватися. Ми просимо і керівників релігійних громад, і кропивничан  неухильно дотримуватися правил правого режиму воєнного стану, - наголосив Олег Колюка.

Принагідно керівники релігійних громад подякували за ефективно налагоджений діалог та взаємодію із міською владою і висловили свою готовність допомагати органам місцевого самоврядування, зокрема, у роботі з ВПО.

Усі новини