Андрій Максюта: засади діяльності міської спецінспекції Кропивницького – чистота і законність

Вівторок, 6 червня 2017 12:19

Міська спецінспекція у Кропивницькому стоїть на сторожі безумовного дотримання правил благоустрою. На цьому наголосив керівник спеціспекції Андрій Максюта під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 6 червня.

Андрій Максюта проінформував представників засобів масової інформації про результати роботи служби у травні поточного року. За його словами, інспектори впродовж місяця склали 181 протокол про адміністративні порушення та оголосили 407 попереджень.

В переліку найпоширеніших порушень керівник спецінспекції назвав несвоєчасне прибирання сміття – 30, невчасний покіс трави – 24, захаращення території – 19, розміщення оголошень на опрах електропередач – 12, відсутність урн біля торгівельних закладів – 10, викидання сміття у недозволеному місці, утворення сміттєзвалищ – 10, механічне пошкодження зелених насаджень – 7, відсутність кришок люків на колодязях – 7 тощо. Крім того, спеціалісти інспекції слідкують за законністю і станом розміщеної реклами, відновленням асфальтування після ремонту комунікацій, незаконними торгівлею, будівництвом, розриттям дорожнього полотна.

- Чистота і законність - головні пріоритети, які ми визначили у своїй роботі, - наголосив Андрій Максюта. – Є правила благоустрою міста, і їх необхідно неухильно виконувати. Ми однаково прискіпливі у цьому питанні до всіх порушників, які б посади вони не займали, до яких би партій не належали. Закон один для всіх.

Начальник спецінспекцій також попередив, що його служба не буде стояти осторонь, якщо хтось із міських чиновників проявлятиме бездіяльність.

За інформацією Андрія Максюти, інспектори кардинально змінили підхід до складання протоколів і відповідальність нестимуть ті, хто скоїв порушення. Так сьогодні у місті перестали штрафувати пенсіонерів, які на вулицях продають власноруч вирощену городину. З такими наполегливо проводиться роз’яснювальна робота, бабусі запрошуються на ринки Кропивницького, де створені всі умови законної реалізації своєї продукції. У той же час, жорстко відстежуватимуться спроби реалізації м'яса, риби чи великих обсягів фруктів та овочів.

- Торгівля на асфальті, на жаль, має соціальну природу, - підкреслив начальник спеціалізованої інспекції. – Попит народжує пропозицію. І поки ми, містяни, будемо дозволяти собі купувати неперевірені товари із землі, поки і буде існувати така торгівля, не дивлячись на зусилля влади у намаганні ліквідувати це ганебне явище. Крім того, боротьба зі стихійною торгівлею була б набагато ефективнішою, якби патрульна поліція активніше співпрацювала з міською владою та виконувала власні повноваження у цій сфері.

Особлива увага спецінспекції приділяється контролю за своєчасністю вивезення сміття, як з контейнерних майданчиків, так і з приватного сектору. На думку Андрія Максюти, місту потрібне сильне комунальне підприємство, яке б створило потужну конкуренцію приватним.

- ТОВ “Екостайл” сьогодні є монополістом з вивезення твердих побутових відходів у Кропивницькому, - говорить керівник спецінспекції. – Використовуючи таке становище,

керівництво підприємства диктує умови владі, шантажує її та постійно намагається підвищувати тарифи на свої послуги. В результаті страждають люди.

У той же час, жодні чинники не можуть стати причиною невиконання умов договорів на вивезення сміття, переконаний Андрій Максюта. А на ТОВ "Екостайл", яке постійно має проблеми із виконанням своїх прямих обов’язків, тільки у червні вже складено 10 адмінпротоколів. Тож, якщо підприємство і далі не буде відповідально ставитися до результатів своєї роботи, спецінспекція ініціюватиме процедуру розторгнення договору.

Принципову позицію має спецінспекція і щодо утримання на території міста клінбоксів – урн з роздільним збиранням дрібного сміття. Клінбокси, встановлені Кретивним бюро “Орієнтир” постійно захаращені, біля них утворюються сміттєзвалища, є багато скарг від кропивничан на їх неякісне утримання.

- Я особисто звернувся до міського голови з пропозицією демонтувати такі клінбокси, - відзначив Андрій Максюта. – І буду наполягати на тому, щоб з території міста їх прибрали.

Важливою ділянкою роботи інспекції залишається контроль за законністю зведення тимчасових споруд у Кропивницькому.

Впродовж травня спецінспекція подала до міської адміністративної комісії інформацію щодо незаконного розміщення 15 МАФів в обласному центрі. По частині об’яктів розпочалася процедура примусового демонтажу, а по 10, більшість з яких здійснюють торгівлю хлібом, виготовленим у Новоукраїнці, справа перенесена.

- Чомусь деякі місцеві політики намагаються роздути з цього факту політичну справу, - повідомив Андрій Максюта. – Хоча насправді у нас єдині вимоги до всіх підприємців. Є правила, за яким встановлюються торгівельні кіоски у Кропивницькому. А ці розміщені самовільно, без будь-яких належно оформлених документів. У підприємців є тепер є час на їх узаконення або доровільне знесення.

Усі новини