Андрій Райкович: Будь-які суперечності можна подолати через діалог

П'ятниця, 28 квітня 2017 11:54

Міська влада готова до конструктивного діалогу з усіма політичними силами, вона відкрита для громади, але не дозволить, щоб політиканство і популізм окремих місцевих політиків дестабілізували ситуацію в місті та зашкодили соціально-економічному розвитку обласного центру. На цьому міський голова Кропивницького Андрій Райкович неодноразово наголошував під час нашої з ним розмови з приводу ситуації, яка склалася в міській раді, зокрема з приводу саботажу частиною депутатів сесій.

А інформаційним приводом для розмови стало засідання громадської ради при виконавчому комітеті. Під час нього ця група депутатів знову вимагала виконати так званий меморандум, який вона склала.

– Андрію Павловичу, ви отримали офіційно вимоги від так званої опозиції?

– Так, отримав і уважно прочитав. До речі, їх вручили і Прем’єр-міністру України, який 13 квітня відвідував Кропивницький. І це – ще одне підтвердження того, що частина депутатів займається політиканством, а не прагне конструктивної роботи. До слова, їх – не більшість, під зверненням поставили підписи всього 13 осіб. Я, безумовно, можу винести на розгляд сесії ці вимоги. Але давайте подивимося: чи коректно, м’яко кажучи, вони сформульовані?

Ось для прикладу. Підписанти цього меморандуму вимагають збільшити фінансування загальноосвітніх закладів, аби не було поборів із батьків учнів у школах. Але до якої міри збільшити? Торік на школи ми виділили 450 мільйонів гривень, нинішнього – 700 мільйонів гривень. Це суттєве збільшення фінансування. Але навіть якби ми знайшли для шкіл три – п’ять мільярдів гривень, яким трудовим ресурсом обслуговувати ці кошти, і що «скажуть» інші галузі?

Інший аспект. Хіба Райкович винен, що десятиліттями матеріально-технічна база освітніх закладів руйнувалася, що в школи не вкладали жодної копійки? Зараз же уперше за багато років на освіту почали дивитися системно. Ми виконуємо масштабні ремонти у школах, починаємо теплосанацію навчальних закладів, закуповуємо комп’ютерну техніку, фінансуємо доплати педагогам за успішне навчання учнів.

Стосовно ж самих поборів – нехай депутати наводять такі факти, якщо знають про них і якщо це роблять адміністрації шкіл. Особисто у мене такої інформації немає. Більше того, із самого початку своєї каденції я категорично заборонив директорам шкіл, вчителям мати справу з батьківськими фондами. Коли стосовно одного з директорів надійшов сигнал, що вона порушує цю заборону, її відразу було звільнено, зараз вона через суди намагається поновитися на посаді.

– Частина депутатів заявляє, що кошти міського бюджету між округами розподіляються нерівномірно.

– По-перше, «розмазувати» бюджет між усіма округами, розподіливши з точністю до копійки всі бюджетні кошти між ними, стратегічно неправильно. Так ми до абсурду дійдемо – будемо на кожному окрузі встановлювати по одному новому світильнику, ремонтувати по одному квадратному метру дороги і так далі. Так бюджет ніколи не розподілявся, і виборці за це не подякують. Це народні гроші, а не гроші кожного із депутатів, треба вирішувати проблеми міста в комплексі, приділяти увагу стратегічним об’єктам. І неправда, що на деякі округи взагалі не виділяється ні копійки. У нас є стратегія розвитку галузей не на один рік, а на всю каденцію. Ми намагаємося максимально охопити протягом цього періоду всі округи, однак, зрозуміло, в першу чергу приділяємо увагу тим проблемам, які потребують першочергового розв’язання.

– А яка ваша позиція стосовно вимоги частини депутатів зменшити мінімальний поріг тендерних закупівель, що здійснюється через систему «ProZorro», та забезпечити фінансовий і технічний аудити проектів, які реалізуються за кошти міського бюджету?

– Я неодноразово підкреслював, що міська влада неухильно дотримується законодавства і робить закупівлі через систему «ProZorro». Законодавець чітко визначив, який має бути мінімальний поріг у кожному конкретному випадку. Депутати, які вимагають його зменшити, знають, на чий млин воду ллють. Міська влада виконує закон,

ми його не порушуємо. Я не розумію, чому ми повинні приймати свій місцевий закон імені певної політичної сили тільки тому, що їй так захотілося. Хочу, щоб громада мені довіряла, і я для цього роблю все можливе. Однак є депутати, які прагнуть іншого. Уже зараз відбуваються всілякі інсинуації навколо закупівлі великих автобусів: мовляв, то було 60 мільйонів гривень, потім – 70 мільйонів гривень. Але коли ми озвучували першу цифру, були лише попередні розрахунки, не йшлося про конкретну кількість автобусів. Зараз вона вже відома. Закуповуватимемо ми їх тільки через систему «ProZorro», і це вона, а не міський голова, визначить оптимальну вартість автобусів та переможця торгів. А вимога щодо фінансового та технічного контролю – це взагалі нісенітниця, популізм чистої води. У нас для цього створено відповідні підрозділи у міській раді – фінансове управління здійснює контроль за використанням фінансового ресурсу, також є контрольно-ревізійне управління, управління капітального будівництва контролює розробку проектів та саме будівництво, також нам передані повноваження архітектурно-будівельного контролю. Який ще аудит потрібен? Народний? Так він теж є. У нас є громадські організації, є ще і громадська рада, яка, до речі, теж моніторить бюджет.

– Виходить, що нехай не прямо, але представники так званої опозиції намагаються сформувати думку в громади, що влада десь хитрує в проектах за міські кошти?

– Причому вони роблять це, не наводячи жодних фактів, огульно. Те ж саме стосується вимоги прозоро та неформально проводити конкурси на заміщення вакантних посад керівників управлінь. Так у нас ціла конкурсна комісія є! Назвіть хоч один факт, коли ми конкурс провели кулуарно. І хто ці люди, які звинувачують? Які самі приходили стажуватися на керівні посади, а потім, побачивши, що треба працювати і що тут нічого красти, просто тікали звідси! Наголошую: у міській раді працює багато висококваліфікованих спеціалістів. Я, як людина, котра прийшла із виробництва, дуже виважено підбираю кадри, знаю, як важко знайти хорошого фахівця і дорожу цими людьми. І вони не зупиняються на досягнутому – вчаться, підвищують свій професійний рівень, до чого ми їх постійно спонукаємо.

– Серед вимог групи депутатів – фактично знизити вартість проїзду в громадському транспорті, дозволити всім встановлювати автономне опалення. Ці заклики завжди привабливі для електорату.

– Привабливі лише на перший погляд. Треба вникати в суть проблем. По-перше, група депутатів спочатку вимагала скасувати рішення про тарифи на проїзд, і ми це, нагадаю, зробили без їхньої участі. А фактичне зниження – це вже судова площина. Як ми можемо прискорити цю процедуру, вплинути на процес? Загалом, моя позиція – не займатися популізмом, а розв’язувати проблему стратегічно, системно, створивши конкурентне середовище у сфері перевезення пасажирів. Саме для цього ми створили комунальне підприємство з перевезення пасажирів, придбали тролейбуси, прийняли рішення про закупівлю великих автобусів. Коли у нас перебував Прем’єр-міністр, він був шокований, що в місті практично знищено автобусний та тролейбусний парки. І це було зроблено багато років тому. Зараз ми виправляємо ситуацію,тож прийде час, і ми самі диктуватимемо умови перевізникам, які сьогодні фактично є монополістами. Стосовно ж автономного опалення, то це взагалі злочин – видавати дозволи на його встановлення всім підряд. Довгий час взагалі була відсутня прозора система видачі цих дозволів. Так ми тільки зруйнуємо теплопостачальні підприємства, доведемо місто до комунального колапсу, позбавимо тепла людей, які залишилися на централізованому теплопостачанні. А це – якраз малозабезпечені мешканці, в яких не було коштів, аби встановити “автономки”. Такі вимоги висуваються лише для того, аби розхитати ситуацію в місті, дестабілізувати її. Мені відповідати за тепло в школах, лікарнях, а не їм.

– На апаратній нараді ви доручили своїм заступникам, керівникам управлінь готуватися до проведення громадського обговорення ситуації у міській раді. Яка мета цього заходу?

– Ми завжди відкриті до публічного діалога з громадою, з усіма політичними силами. Ми готові щодня звітувати перед жителями міста про те, що вже зроблено для його розвитку, що плануємо зробити. Раджу те саме зробити замість саботажу і депутатам, які не ходять на сесії. Нехай подивляться в очі людям і розкажуть, що вони зробили на благо міста. Настав час для влади,не популістськими та політичними закликами, а конкретними справами доводити свою професійність.

Я переконаний, що будь-які суперечності можна подолати, якщо прагнути конструктивного діалогу.

Усі новини