«Ave Salus!» - звучить у Кропивницькому

Понеділок, 13 листопада 2017 16:45

«Ave Salus!» в перекладі з латини означає «Радій!». Радіти життю, мати здоровий дух та бадьорий настрій і є головним девізом слухачів академії ветеранів «Ave, Salus», що діє при Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка. Середній вік слухачів, які завітали до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, - вони самі жартують, складає 80 років.

Ця унікальна навчально - просвітницька громадська організація існує вже понад 20 років, до її складу входять колишні викладачі, співробітники університету та ветерани війни та праці міста Кропивницького, фахівці інших професій.

Слід зазначити, що з музеєм слухачів академії пов’язують давні дружні відносини, вони є частими відвідувачами різноманітних мистецьких заходів. Ось і нині, завітавши до музею, поважні гості щиро привітали колектив музею зі святом, а прослухавши лекцію про життя та творчість видатного земляка, художника та педагога О.О.Осмьоркіна, поставили безліч питань про особливості побуту родини Паученка-Осмьоркіних, творчої праці О.О.Осмьоркіна, життя художників, які оточували митця. Далі пройшли з екскурсією по виставкових залах музею, де з неприхованою цікавістю знайомилися з творами сучасних майстрів живопису Юрія Вінтенка та Галини Ярової-Вінтенко на виставці «Для тих, кого любимо…», презентованої в рамках музейного проекту «В майстерні художника», оглянули й оригінальну експозицію виставки авторських фото заслуженого журналіста України Ігоря Демчука «Центральна площа міста: сторінки літопису» в рамках ще одного музейного проекту «На перехресті вулицю Єлисаветграда–Кіровограда», присвяченого Дню міста.

Поступово екскурсія переросла в невимушене, сердечне спілкування, в якому обговорювалися проблеми минулого та сучасного життя міста, роль художника та важливість культурного розвитку в суспільстві. Наприкінці зустрічі ветерани залишили теплі відгуки в книзі відвідувачів музею.

Надєждін Андрій,
заслужений художник України,
мистецтвознавець,
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини