Для ефективної боротьби із забудовниками – порушниками, повноваження міських управлінь ДАБК необхідно розширити

Середа, 26 лютого 2020 10:17

Виконання фінансових повноважень управління Державного архітектурно - будівельного контролю міської ради Кропивницького у 2019 році здійснювалось за двома бюджетними програмами:  «Керівництво і управління у сфері державного архітектурно - будівельного контролю» та «Інші заходи у сфері зв'язку, телекомунікації та інформатики».

Про це повідомила начальник управління Олена Філоненко під час річного звіту про виконання заходів бюджетних галузевих програм у 2019 році.

Відповідно до заходів першої програми, за загальним фондом міського бюджету затверджений кошторис і фактичний обсяг фінансування склали 2983,2 тис. грн. На іншу програму за загальним та спеціальним фондах виділено 123,9 тис. грн., фактичний обсяг фінансування становить 113,6 тис. грн.

Програма «Керівництво і управління у сфері державного архітектурно - будівельного контролю» запроваджена для здійснення ефективного контролю у сфері ДАБК міста Кропивницького та селища Нового за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності, проектної документації, будівельних норм, державних стандартів та правил, здійснення перевірки об’єктів будівництва щодо відповідності підготовчих та будівельних робіт, технічних умов, дотримання порядку щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, фіксування порушень законодавства.

- Головними спеціалістами відділу інспекційної роботи та дозвільних процедур Управління проведено 257  планових та позапланових перевірок дотримання вимог містобудівного законодавства, - звернула увагу Олена Філоненко. - За результатами проведених заходів було оформлено 227 актів, 105 протоколів про адміністративні правопорушення, 105 приписів про усунення порушень вимог містобудівного законодавства та зупинення виконання будівельних робіт.

Начальник управління виніс 85 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення вимог містобудівного законодавства.

У частині виконання дозвільних та реєстраційних функцій, управлінням видано 39 сертифікатів по введенню в експлуатацію закінченого будівництвом об’єктів, за що до міського бюджету сплачено кошти в загальній суму 344,7 тис. грн.

Крім того, до місцевого бюджету сплачено 743,1 тис. грн. адміністративних стягнень за порушення вимог законодавства у сфері містобудування.

- За результатами реалізації управлінням функцій в сфері містобудівної діяльності, державного архітектурно-будівельного контролю, виконання  дозвільних та реєстраційних функцій до міського бюджету надійшло 1087,8 тис. грн. Порівнюючи надходження коштів до міського бюджету 2019 року з минулим, 2018 роком, перевищення складає 309,5 тис. грн., - підкреслила Олена Філоненко.

- Ефективність роботи ДАБК могла б бути ще більшою, якби управління мало більше важелів впливу на порушників будівельного законодавства, - відзначив під час звіту заступник міського голови Олександр Мосін. – З пропозиціями розширити повноваження міського контрольного органу ми будемо звертатися до органів влади вищого рівня. У теперішній ситуацію доведеться з нерадивими забудовниками діяти нестандартними методами, ми вже виробили певний план дій.

Усі новини