Форум доброчесних громад: Кропивницький серед перших громад, які підписали Декларацію розбудови доброчесності

П'ятниця, 21 липня 2023 13:52

Форум доброчесних громад, який організувало Національне агентство з питань запобігання корупції  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», відбувся у четвер, 20 липня. Кропивницький на Форумі представляв секретар міської ради Олег Колюка.

Форум був присвячений засадам доброчесності на місцевому рівні та її важливій ролі у відбудові України на шляху до європейської інтеграції.

- Форум унікальний - це відзначали й інші учасники, тим, що організував його контролюючий державний орган - Національне агентство з питань запобігання корупції  і це був своєрідний майданчик для діалогу центральної влади з місцевим самоврядуванням. І такий досвід взаємодії має стати прикладом і для інших контролюючих державних органів, - ділиться враженнями від участі в заході Олег Колюка.

Форум складався із двох тематичних панелей: «Доброчесність, як норма для ОМС: інструменти та перспективи» та  «Успішні практики доброчесності у громадах».

Серед спікерів заходу були представники Національного агентства з питань запобігання корупції, Програми «U-LEAD з Європою», Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу, Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад, Української асоціації обласних та районних рад, міжнародних та національних громадських організацій, представники громад.

Тези учасників, що стали лейтмотивом зустрічі, стосувались проведення реформ в державі та відновлення і відбудови України без корупції.

А ключовою  частиною загалом для Форуму стало  підписання стратегічного  документа – Декларації розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування, основоположні принципи якої грунтуються на європейській моделі «доброго врядування» («Good Governance»).

- Декларація - це перший такий крок, фундамент для розбудови принципів доброчесності на місцях у співпраці із НАЗК і міжнародними партнерами для посилення довіри до різних гілок влади. Це особливо важливо зараз, бо ж після перемоги України над російським агресором постане питання відновлення території нашої держави і базуватися воно має на довірі між громадою, місцевим самоврядуванням, державною владою і міжнародними донорами, - наголосив Олег Колюка, який і підписав Декларацію від імені Кропивницької громади.

Загалом, одними з перших Декларацію підписали представники понад 20 громад, крім Кропивницького,  це Львів, Дніпро, Полтава, Луцьк, Херсон та інші. 

Усі новини