Художник як співавтор: світ ілюстрацій Федора Лагна

Четвер, 25 лютого 2021 11:13

У середу, 24 лютого,  літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого у Кропивницькому презентував віртуальну виставку «Художник як співавтор. Світ ілюстрацій Федора Лагна» до 65-річчя від дня народження митця.

Талановитий художник народився 1956 року в селі Нова Осота Олександрівського району Кіровоградської області. У 1982 році закінчив факультет «Промислове мистецтво» Харківського художньо-промислового інституту. Із 1983 року бере участь у багатьох виставках.

На творчому рахунку майстра - поїздка до Італії в групі п’яти українських художників, творча практика в містах Болонья, Венеція, Монгідоро (1994), співпраця з творчою групою «Фабрика дизайну» (м. Москва) наприкінці 1990-х, розробка концепт-проектів, креативної продукції, товарних брендів з (1998). Він постійний учасник Великоднього благодійного аукціону в місті Кропивницькому.

Роботи художника зберігаються в зібраннях Міністерства культури України, Львівській картинній галереї, Комунальному закладі «Музей мистецтв» Кіровоградської обласної ради, художньо-меморіальному музеї О.Осмьоркіна міста Кропивницького, а також у приватних колекціях США, Канади, Японії, Великої Британії, Італії, Росії та України. Сам же він мешкає у смт Олександрівка Кропивницького району.          

Федір Федорович є членом Національної спілки художників України, лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації  «Новітні спрямування» (2011, 2019).

На виставці представлені яскраві ілюстрації  Федора Лагна до книг письменників-земляків. Це мікс комп’ютерного малювання та малювання вручну – власна авторська технологія. На самобутні роботи олександрівського майстра звернув нашу увагу прозаїк Володимир Кобзар, передавши до музею кілька років тому частину свого робочого архіву.

Виключно ілюстрації Федір Лагно присвячує час з 2012 року, коли зробив малюнки до книги Володимира Кобзаря  «Буваличі» (Київ, 2012). Наступними були  книги цього ж автора «Гуси і лебеді. Про велике зелене дерево» (Київ, 2013), «Як у раю» (Київ, 2014) та майбутня «Священні шляхи, або Bo i Сагі».

За кілька останніх років він створив ілюстрації до трьох книг Петра Мельника із серії «Кулінарна казка» – «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії» (Кропивницький, 2016), «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту» (Кропивницький, 2017), «Дивовижна подорож Соні й Асі на Запорізьку Січ» (Кропивницький, 2019).

Федір Лагно ілюструє не тільки твори для дітей. Його роботи використані в оформленні обкладинок книг Павла Чорного та Віктора Шила «Бодай-Цикута» (Київ, 2006), Олександра Косенка «Гартування води» (Київ, 2013).

Малюнки Ф. Лагна припали до душі Валентині Кондратенко-Процун. Їх можна побачити на сторінках поетичної збірки  «Вічної спраги нектар» (Кропивницький, 2019).

Творчість художника в напрямку книжкової ілюстрації  розширює звичні горизонти образотворчого мистецтва нашого краю, збагачує та примножує його традиції.

З виставкою можна ознайомитися на сайті музею за посиланням.

Усі новини