Художньо- меморіальний музей О.О. Осмьоркіна запрошує переглянути виставку робіт претендентів на здобуття премії імені Паученка

Середа, 3 травня 2017 16:22

Нещодавно в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна була презентована виставка творів претендентів на здобуття обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка у 2017 році, заснованої Кіровоградською обласною радою у 2002 році на клопотання обласних осередків Національної Спілки архітекторів України, Українського геральдичного товариства та Національної Спілки художників України.

Цьогоріч конкурс відбуватиметься лише в двох номінаціях – «архітектура» та «декоративно-прикладне мистецтво».

Так, в номінації «архітектура» представлені різноманітні будівлі у Кропивницькому, зведені за проектами сучасних архітекторів – членів Національної Спілки архітекторів України. Це – і культова споруда (будівництво православного храму і благоустрій території парку ім. Крючкова по вул. Павла Сніцара, час проектування – 2006 р., 2013 р. та будівництва - 2013р., автор проекту: Дрофа Ірина Олексіївна – головний архітектор проекту, головний архітектор проектів ПП «СервісІнвест») і торгово-розважальний центр «Depo’t center» (реконструкція магазину непродовольчих товарів з будівництвом добудови по вул. Великій Перспективній, 48, час проектування та будівництва – 2012-2016 рр., автор проекту: Пирогова Алла Владиславівна – головний архітектор проекту ТОВ «Модерн»), і приватний житловий будинок (будівництво житлового будинку літера «А» і реконструкція житлового будинку літера «Б» по вул. Шевченка, 10, час проектування – 2006 р., 2013 р. та будівництва - 2013р., автор проекту: Ковтун Ганна Валентинівна – головний архітектор проекту, головний архітектор проектів ПрАТ «Кіровоградміськбудпроект»).

А ось номінація «декоративно-прикладне мистецтво» представлена творчими доробками в галузі професійної художньої кераміки Кулініч Лариси Олександрівни – члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, старшого викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, та серією витинанок-інсталяцій «Пошуки буття» Ачкасової Марії Владиславівни – члена Національної Спілки художників України, голови громадської організації «Арт-простір».

Відкривала виставку начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації, заступник голови конкурсної комісії премії Вікторія Кулікова, з вітальними словами виступили й інші члени конкурсної комісії - голова правління обласної організації Національної Спілки архітекторів України Людмила Харламова, голова правління обласної організації Національної Спілки художників України Андрій .Хворост та голова обласної організації Українського геральдичного товариства, заслужений архітектор України, Почесний громадянин міста Віталій Кривенко. Всі вони відзначили високий рівень виконання представлених архітектурних об’єктів та декоративно-ужиткових творів, які яскраво презентують творчу Кіровоградщину, в повній мірі відображають всі аспекти розвитку сучасного містобудування та образотворчого мистецтва в Україні і є гідними на здобуття премії

імені славного земляка, одного з творців архітектурного обличчя історичного центру нашого міста.

На презентацію експозиції завітали також і викладачі художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка – кандидат мистецтвознавства О.І.Кириченко та кандидат педагогічних наук Л.В.Гарбузенко аби підтримати свою колегу Ларису Кулініч, яка активно проводить теоретичне і практичне дослідження історичних традицій народної кераміки Кіровоградщини та впроваджує традиційні техніки гончарства в сучасне українське декоративно-прикладне мистецтво, та випускницю їх навчального закладу М.В.Ачкасову, охарактеризувавши її творчість як таку, що презентує основні засади української національної традиції витинанкарства та пропагує актуальні теми з історії слов’янської культури та загальнолюдські цінності.

Тож, запрошуємо всіх мешканців та гостей міста завітати до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна і не лише познайомитися з цікавою виставкою, а й активно долучитися до громадського обговорення, залишивши свої відгуки, які обов’язково будуть враховані членами конкурсної комісії, які, зваживши всі аргументи, об’єктивно оцінять представлені творчі доробки та визначать лауреатів премії, нагородження яких традиційно відбудеться 1 липня в День архітектури України в меморіальному залі музею.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини