Ірина Мартинова: створення Геопорталу Кропивницького відкриває громадянам доступ до містобудівної інформації

Середа, 10 лютого 2021 10:57

Головною метою та завданнями у діяльності управління  містобудування та архітектури Кропивницької міської ради є реалізація державної політики у сфері містобудування та архітектури, прогнозування розвитку території, здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері охорони культурної спадщини, регулювання діяльності у сфері розміщення зовнішньої реклами, координація діяльності суб'єктів містобудування щодо комплексного розвитку і забудови міста та поліпшення його архітектурного вигляду.

Це відзначила начальник управління Ірина Мартинова під час свого публічного звіту за результатами виконання бюджетних програм  2020 року у вівторок, 09 лютого.

- Всього управлінням містобудування та архітектури надається 14 адміністративних послуг, - поінформувала Ірина Мартинова. - За звітний період підготовлено та видано 106 містобудівних умов та обмежень, 153 будівельних паспорта забудови земельної ділянки. Підготовлено та прийнято 18 рішень виконавчого комітету  щодо переведення жилих будинків (квартир) і приміщень у нежилі та нежитлових приміщень (будівель) у житлові. Переведено 16 садових (дачних) будинків у житлові, розроблено та видано  9 паспортів прив’язки  тимчасових споруд на території селища Нового.

Відповідно до Типового положення про архітектурно-містобудівні ради проведено 3 засідання Архітектурно-містобудівної ради, на яких розглянуті питання розробки містобудівної документації та питання нового будівництва об’єктів в центральній частині міста. Зокрема члени ради розглянули:

ескізний проект « Нове будівництво Адміністративно-торгівельної будівлі по вул. Віктора Чмиленка.82»;
ескізний проект «Реконструкція з будівництвом будівель та споруд торгівельного комплексу з рестораном під багатофункціональний комплекс по вул. Великій Перспективній»;
містобудівну документацію «Детальний план території кварталу в межах вулиць Героїв України, Генерала Жадова та Юрія Коваленка в м. Кропивницький»,  розроблену ПП «Земстройпроект».

Під час засідання депутатської комісії з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища була презентована розроблена КП «Парковка та реклама» проектна документація «Внесення змін до комплексної схеми розміщення та архітектурних типів тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м. Кропивницького».

Із вересня 2020 року запроваджено роботу по видачі дозвільної документації, а саме будівельних паспортів, містобудівних умов та обмежень (у тестовому режимі) через електронний кабінет забудовника.

Від сплати замовниками пайової участі  у розвиток інфраструктури до міського бюджету направлено 4 456,9 тис.грн.

- Важливим етапом діяльності управління є створення Геопорталу міста Кропивницького, - наголосила Ірина Мартинова. - Такий портал є універсальним сервісом, що дозволяє отримати доступ до містобудівної документації, а також знайти достовірну та актуальну інформацію щодо документації,виданої управлінням. Зокрема, проведена робота щодо збільшення кількості - додано 8 шарів, та підвищення якості даних, опублікованих на геопорталі: зокрема метаданих з офіційних джерел - публічна кадастрова карта України, державна геодезична мережа та 17 тематичних шарів місцевого рівня

Повністю опрацьована та відображена у форматі геопросторових даних інформація про надані містобудівні умови та обмеження, будівельні паспорти, тимчасові споруди, рекламних носіїв та інше.

За допомогою програмно-технічних засобів містобудівного кадастру спеціалістами видано:

167 витягів з містобудівного кадастру;

220 викопіювань із топографічної зйомки м. Кропивницького М 1:2000, із схеми зонування території М 1:5000, із Генерального плану м. Кропивницького М 1:5000;

276 висновки про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

проведено попередній розгляд 924 заяв та матеріалів на відповідність заявлених намірів діючим містобудівним регламентам;

присвоєно та уточнено 260 адрес об’єктам нерухомого майна та надано відповідну інформацію до Державних реєстрів виборців виконавчого комітету Фортечної та Подільської районних у м. Кропивницькому рад.

Доповнена цифрова топографічна зйомка міста М 1:500 - 412 планшетами. Всього оцифровано та розміщено в системі містобудівного кадастру 880 планшетів топографічної зйомки М 1:500. Завершення роботи з цього напрямку передбачено на поточний рік.

Ірина Мартинова повідомила, що на кінець 2020 року  у місті обліковується 628 рекламних засобів у вигляді біллбордів, 164 – у вигляді сіті-лайтів, 224 наземних рекламних засобів різних форматів та 279 неназемних рекламних конструкцій.

Протягом року проведено 64 засідання комісії з координації заходів щодо впорядкування розміщення зовнішньої реклами в м. Кропивницькому. Виконавчим комітетом міської ради прийнято 78 рішень з питання розміщення зовнішньої реклами. На підставі прийнятих рішень виконавчого комітету видано 105 дозволів на розміщення зовнішньої реклами Всього в управлінні обліковується 262 договори на  розміщення рекламних засобів. При планових показниках 2 400 тис.грн до міського бюджету направлено 2 570 тис.грн.

У той же час спеціалістами управління укладено 60 приписів про усунення порушень Правил розміщення реклами. Сертифікованими експертами обстежено 432 рекламні конструкції типу біллборд та надані експертні висновки та звіти про задовільний технічний стан конструкцій, їх надійність та безпечну експлуатацію. Організовано демонтаж 18  самовільно розміщених рекламних засобів.

Протягом року було розміщено близько 40 реклам соціальних проєктів на 610 рекламних площинах, серед яких:

  • соціальної реклами, присвяченої загиблим під час військової служби в зоні проведення АТО;
  • соціальної реклами до Дня Гідності та Свободи;
  • подяка медикам за працю;
  • соціальна реклами Національної Гвардії України «Зупинимо разом!»

Відділ з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури Міської ради міста Кропивницького є спеціально уповноваженим органом з охорони культурної спадщини на території міста.

У 2020 році продовжено виконання Програми паспортизації нерухомих пам’яток культурної спадщини міста Кропивницького на 2018-2022 роки.

Проведено інвентаризацію пам'ятників та монументів на території міста з фотофіксацією та описом їх фактичного технічного стану. Укладено 51 охоронний договір з фізичними та юридичними особами на об'єкти та пам'ятки культурної спадщини. Видано 29 приписів фізичним особам щодо усунення порушень у сфері пам'яткоохоронного законодавства,. Як приклади: житлові будинки по вул. Велика Перспективна,38/33, 32/11, по вул.Арсенія Тарковського,68 та по вул. Віктора Чміленка,96.

Розпочато “Коригування історико-архітектурного опорного плану міста Кропивницького з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичного ареалу”.

Українським державним інститутом культурної спадщини розроблено науково-проєктну документацію “Ремонтно - реставраційні роботи фасаду пам'ятки архітектури місцевого значення “Колишнє повітове казначейство” по вул. Дворцовій, 22-а в м. Кропивницькому” на суму 261,2 тис.грн.

Планується проведення процедури закупівлі на виконання ремонтно-реставраційних робіт фасаду пам'ятки архітектури місцевого значення “Колишнє повітове казначейство” по вул. Дворцовій, 22-а в м. Кропивницькому” на суму 753,7 тис.грн

            Реалізовано грантовий проєкт від Українського культурного фонду на суму 661 тис.грн. на оцифрування інформації про пам'ятки культурної спадщини місті в рамках якого:

  • виготовлено та встановлено в історичному центрі міста сучасну туристичну навігацію - три туристичні двомовні пілони з інформацією про пам'ятки культурної спадщини міста, мапою історичного центру міста, створеною у 3D-фоматі з нанесеним на неї туристичним маршрутом;
  • оцифровано будівлю-пам'ятку у 3D-форматі, створено 1 макет з полімерної бронзи та влаштовано його на тумбі  поруч з будівлею-оригіналом (“Колишній особняк” (1890 рік, зараз - Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва імені Євгена Маланюка);
  • проведено навчальний тренінгу з оцифрування будівель-пам'яток та 3D-моделювання для архітекторів, проєктантів, студентів Кропивницького будівельного коледжу.

Усі новини