Кропивничан просять очищати власні земельні ділянки від амброзії

Середа, 17 липня 2019 16:02

Амброзія полинолиста – один із найбільш небезпечних в Україні карантинних бур’янів-алергенів, який за 75 років пройшов усі етапи експансії: первинного проникнення, розселення та наступної натуралізації. Через засміченість понад 70% ландшафтів України амброзією полинолистою кількість алергічних захворювань серед громадян, викликаних саме цією рослиною, постійно зростає.

Причиною швидкого поширення амброзії полинолистої у місті є те, що цей вид має ряд біологічних особливостей, до яких належать: висока насіннєва продуктивність (до 100 тис. штук з однієї рослини); здатність дозрівати і давати повноцінні сходи, зберігаючи життєздатність протягом 40 років, чим утворюється значний за обсягом запас насіння у ґрунті, накопичення насіння в ґрунті. Також рослина має потужну кореневу систему, що проникає вглиб до 4 м. та здатна витримувати довготривале підтоплення до 2 тижнів. Бур’яну властива висока регенераційна здатність: після скошування амброзія здатна давати від залишків стебла нові паростки, які утворюють суцвіття і формують життєздатне насіння.  Розвиваючи велику надземну вегетативну масу, амброзія полинолиста здатна пригнічувати і витісняти культурні рослини. При великому забур’яненні надмірно висушуються й виснажуються ґрунти.

Амброзія полинолиста засмічує вулиці та подвір’я, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок, пустирі, створює неестетичний, занедбаний вигляд територій парків, скверів та інших зелених зон міста. Крім шкідливого впливу на культурні рослини, негативно впливає на здоров’я людини. Пилок рослин з роду амброзія є сильним алергеном і викликає алергічні захворювання, такі, як: бронхіальна астма, алергічний риніт, атопічний дерматит, контактні дерматити. У фазі цвітіння амброзія виділяє велику кількість сапоніну, що викликає алергію у багатьох людей. У пилку містяться особливі білки - антигени Є і К, які проникають через слизову оболонку верхніх дихальних шляхів людини. При попаданні пилкового зерна на слизову оболонку білки надходять у кров і лімфу. У результаті розвивається нежить, сльозотеча, задишка, відчувається головний біль, підвищується температура, проявляються напади бронхіальної астми і втрачається працездатність.

Амброзія виділяє ефірні масла (камфора, борнеол, пенен, гераніол, терпін та ін.), що викликають головний біль. Алергени містяться також в насінні та листі амброзії, що можуть викликати дерматити у людей. Вітчизняна та іноземна статистики засвідчують, що вияви захворювань населення на пилковий поліноз щороку частішають. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен п’ятий житель планети, у тому числі і в Україні, хворіє на алергічні захворювання або має минущі симптоми алергії. На жаль, нині не існує універсальних фармакологічних препаратів для профілактики та захисту здоров’я людей від алергії на амброзію полинолисту.

У 2018 році в місті Кропивницькому зареєстровано 2800 випадків алергічних захворювань. Серед них 1197 – доросле населення, 1587 – діти та підлітки. Кількість звернень до консультативної поліклініки дитячої обласної лікарні становить 1962.

Для ефективної боротьби з карантинними рослинами необхідно, щоб суб’єкти господарювання - власники та орендарі земельних ділянок, усвідомили свою відповідальність за неналежне утримання території. Очищення власних земельних ділянок та прилеглих територій від амброзії сприяє зменшенню площі розповсюдження карантинної рослини і зниженню її негативного впливу на довкілля.

Фото: agroexp.com.ua

Усі новини