Кропивницький буде зеленим і ошатним містом: обрізка дерев - за чіткими правилами

П'ятниця, 21 лютого 2020 09:47

Робоча група з розробки правил обрізки дерев у Кропивницькому під головуванням заступника міського голови Олександра Вергуна завершила свою роботу. Члени групи розробили і погодили відповідний регламент догляду за кронами  зелених насаджень.

До участі в засіданні долучилися секретар міської ради Андрій Табалов, депутат міської ради від фракції “Наш край” Олег Краснокутський та жителі мікрорайону Новомиколаївка.

Проект нових правил містить 21 пункт, найважливішим з яких є заборона омолоджувальної обрізки, під час якої видаляються всі гілки за один раз. Також при обрізці дерев не можна буде зрізати більше 30% крони дерева і при цьому обов’язково доведеться враховувати побажання мешканців міста, які звертаються з проханням щодо видалення сухих та аварійних гілок.

Під час останнього засідання члени робочої групи внесли зміни до окремих пунктів проєкту правил обрізування зелених насаджень. Так, всі дерева із раннім сокорухом будуть обрізатись восени, після його припинення, а ось аварійні дерева можна обрізати незалежно від пори року. Крім того, правила передбачають покарання порушників згідно з чинним законодавством України. У підсумку, члени комісії погодити проект розроблених правил і він ляже в основу майбутнього регуляторного акту. А юридичному управлінню доручили опрацювати механізм, яким чином нові правила можна оперативно ввести в дію.

У свою чергу, Олег Краснокутський зауважив, що на Новомиколаївці за адресою: Юрія Краснокутського, 1б, місцеві мешканці із 2016 року просять, аби там видалили дві тополі. За словами управляючого будинком, у багатьох місцевих жителів розвинулась алергія на тополиний пух. Відкритим лишається питання щодо аварійних дерев і по вулиці Добровольського біля будинку №9. Голова робочої групи Олександр Вергун пообіцяв, що робоча група обстежить проблемні дерева за цими адресами.

Насамкінець Андрій Табалов зауважив, що всі: і міська влада, і містяни, хочуть бачити Кропивницький зеленим і гарним містом.

- Нарешті ми дійшли згоди і визначили єдині правила обрізки дерев. Але це лише половина справи. Тепер ці правила треба перевірити у дії, а саме: фахівці, екоактивісти повинні їхати у мікрорайони і разом із місцевими мешканцями оглядати проблемні дерева. І разом вирішувати їхню долю - обрізати, не обрізати, чи взагалі демонтувати, - зауважив Андрій Табалов. - Я пропоную наступного тижня робочій групі виїхати на локацію з проблемними деревами по вулиці Добровольського. Місцеві жителі мені неодноразово скаржились, що ці старі дерева будь-якої миті можуть впасти або їм на голову, або на будинок, тому я особисто візьму участь в обстеженні.

Секретар міської ради наголосив, що треба чітко розуміти - старі дерева необхідно видаляти, щоб вони не наробили шкоди, а молоді - висаджувати у спеціально визначених місцях, де вони не заважатимуть комунікаціям. І додав, що місту потрібен перспективний план озеленення.

Усі новини