Кропивницький готує план свого сталого енергетичного розвитку до 2030 року

П'ятниця, 27 листопада 2020 17:34

У четвер, 26 листопада, у міській раді Кропивницького під головуванням заступника міського голови Андрія Паливоди відбулася онлайн нарада з обговорення проєкту "План дій сталого енергетичного розвитку та клімату міста Кропивницького на період до 2030 року".

У нараді взяли участь: національний експерт проєкту ЄС "Угода мерів – схід" в Україні Оксана Кисіль, технічний експерт проєкту ЄС "Угода мерів – схід" в Україні Олександр Дей, директор департаменту – начальник управління економіки департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Ніна Рахуба, розробники зазначеного проєкту Євгеній Новосьолов та Павло Антоненко (ТОВ "РУБІКОН-ЛОГІСТИК").

Учасники наради обговорили ключові заходи проєкту до 2030 року.

Проєкт Плану дій розроблено на виконання добровільно взятих зобов’язань у рамках реалізації Європейської ініціативи "Угода мерів", до якої обласний центр приєднався ще у 2013 році. В рамках даної ініціативи фахівцями міської ради Кропивницького було розроблено План дій сталого енергетичного розвитку міста на період до 2020 року, затверджений рішенням міської ради від 10 червня 2016 року № 309.

За інформацією Андрія Паливоди, виконуючи та здійснюючи заходи Плану дій, проведено масштабну роботу щодо декарбонізації життєдіяльності міста, а саме:

  • затверджено систему енергетичного менеджменту в бюджетній сфері міста Кропивницького;
  • запроваджено моніторинг споживання енергоресурсів за допомогою програмного забезпечення "Енергоплан" (143 будівлі);
  • придбано 31 тролейбус марки "Дніпро Т103" та "Дніпро Т203";
  • відновлено та відремонтовано 146,3 км мереж зовнішнього освітлення, встановлено (замінено) 5,4 тис. світлоточок;
  • виконано капітальні ремонти будівель бюджетних установ з елементами утеплення на 6-ти об’єктах;
  • впроваджено енергоефективні заходи у будівлях бюджетної сфери (заміна вікон та дверей на енергозберігаючі, влаштування якісного та енергозберігаючого освітлення, проведення капітальних ремонтів будівель та внутрішніх систем опалення, придбання приладів обліку теплової енергії).
  • Значним кроком на шляху до мети стало впровадження ЕСКО-механізму в будівлях бюджетних установ, - зауважив Андрій Паливода. - Загалом, на сьогодні укладено 36 енергосервісних договорів на загальну суму 123,5 млн грн. Результатом енергосервісу є фактична економія споживання тепла за 2019 рік в розмірі 2278 Гкал, а це тягне за собою скорочення викидів на 551,3 т. діоксиду вуглецю.

Заступник міського голови зазначив, що в рамках "Угоди мерів" в місті активно ведеться інформаційна робота серед населення, бюджетних закладів щодо впровадження державної політики з питань енергозбереження та енергоефективності.

- Наше місто вже традиційно долучається до участі у Всесвітній акції Година Землі. Організатори закликають вимкнути світло на одну годину, а це споживання 1 МВт·год електроенергії з національної енергосистеми України, що тягне за собою генерацію 0,654 т. СО2, - наголосив Андрій Паливода. - Мета акції — привернути увагу людей до екологічних проблем, а також стимулювати інтерес до проблеми зміни клімату.

Щороку в місті проводяться Дні сталої енергії, виставка місцевих товаровиробників зі спеціалізованою секцією "Енергоефективність. Енергозбереження". Під час виставки демонструється енергозберігаюче обладнання та новітні енергоефективні матеріали, які використовуються в сучасному будівництві та оснащенні помешкань.

Насамкінець посадовець звернув увагу учасників онлайн наради, що з усіма заходами з енергоефективності, які проводяться у Кропивницькому, можна ознайомитись на офіційному сайті міської ради у відповідному розділі, який регулярно наповнюється цікавою та корисною інформацією.

Усі новини