Кропивницький готується до відзначення державних свят – Дня Державного Прапора України і 26-ї річниці незалежності України

Понеділок, 14 серпня 2017 15:47

Стан підготовки заходів з відзначення державних свят - Дня Державного Прапора і Дня Незалежності України обговорювалися у міській раді Кропивницького на нараді під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова сьогодні, 14 серпня.

За інформацією начальника відділу з питань внутрішньої політики Сергія Запорожана, святкові заходи у Кропивницькому на площі перед міською радою розпочнуться 18 серпня о 8.00 “Медовим ярмарком” з продажу овочів, фруктів, меду та продукції переробної промисловості міста.

Ярмаркування кропивничани продовжать і у суботу, 19 серпня, але вже на площі Богдана Хмельницького. Тут із 08.00 по 13.00 триватиме великий ярмарок-продаж сільськогосподарської продукції та продукції переробної промисловості області.

У День Державного Прапора України, 23 серпня, кропивничани понесуть живі квіти до пам’ятних місць, пов’язаних із боротьбою за незалежність українського народу. Цього дня урочистості розпочнуться об 8.00 покладанням квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної сотні, продовжаться ходою до меморіальних дощок Героям України Віктору Чміленку і В’ячеславу Чорноволу і завершаться підняттям Державного Прапора України біля пам’ятника Тарасу Шевченку о 9.00.

На 10.30 до міської ради Кропивницького запрошені родини загиблих учасників АТО. Вони візьмуть участь у відкритті галереї воїнів, які поклали власні життя за право свого народу жити у незалежній країні. Вдови Героїв також отримають матеріальну допомогу від міської влади. Згодом усі разом відправляться на міські цвинтарі: Рівнянське, Лелеківське, Далекосхідне. Старобалашівське і Арнаутівське, щоб покласти квіти до могил учасників АТО.

А 24 серпня кропивничан і гостей міста запрошують на Театральну площу Кропивницького. Тут о 9.00, як і у всій Україні, розпочнуться урочистості з відзначення Дня Незалежності України.

Об 10.30 центр святкування переміститься на площу перед міською радою. Акція «Вишиванкова карта України» стартувала у Кропивницькому на День вишиванки з ініціативи та меценатської підтримки міського голови Андрій Райковича.

Упродовж трьох місяців сотні кропивничан, серед яких багато студентської молоді і школярів міста, під орудою відомих народних майстринь Олени Пренко і Оксани Монзалевської у міських бібліотеках та на пришкільних літніх таборах вишивали традиційними орнаментами контури всіх областей України.

Загальна карта України розмірами 6х4,5 метри буде зібрана в єдину картину на площі перед міською радою саме 24 серпня. Зроблять це вихованці зразкового хореографічного колективу «Світанок». На зворотній стороні величезної мапи всі області України з’єднає виготовлене і розписане дітьми Намисто Добра. Кожна намистина по завершенню святкових заходів буде реалізована на благочинному аукціоні, а виручені кошти перерахують на потреби поранених бійців – учасників АТО.

Під час акції «Вишиванкова карта України» на площі перед міською радою буде представлений і гігантський рушник з текстом Гімну України. вишитий кропивничанами минулого року.

Безперечно, родзинкою святкування стане і фестиваль смаколиків “Пригощає народний квартал” На площі перед міською радою свої кулінарні вироби (пиріжки, вареники, медовики, деруни, галушки, гречаники, узвари) презентуватимуть народні умільці, громадські активісти, кращі куховари з усіх квартальних комітетів міста. Передбачаються конкурси на найбільший вареник, на вареник “із секретом”, на “веселі” деруни і галушки. Вся продукція буде реалізовуватися і заплатити за неї можна буде за принципом «хто скільки зможе», а по завершенні свята усі виручені кошти будуть передані кропивницьким волонтерам.

Свої заходи до програми святкування запропонувала і громадськість міста:

На Козачому острові із 9.00 по 17.00 триватиме святкова програма, а об 17.00 стартує Хода вишиванок. Цьогоріч вона проходитиме від пам’ятника Янголу – охоронцю до площі Героїв Майдану, де планується святковий концерт.

24 серпня по всіх храмах обласного центру відбудуться святкові молебені в ім’я процвітання України.

А завершиться святкування великим концертом міського професійного духового оркестру в обласному музично-драматичному театрі імені Марка Кропивницького. Початок концерту – о 18.00.

Усі новини