Крути – бій за майбутнє! Україна стала можливою завдяки армії!

Понеділок, 30 січня 2023 09:04

День пам’яті Героїв Крут став для українців символом героїзму і самопожертви молоді в боротьбі за незалежність свого народу. У неділю, 29 січня, з нагоди визначної дати кропивничани зібралися біля пам’ятної дошки братам Шульгиним, щоб покласти живі квіти на вшанування подвигу перших українських «кіборгів» та пов’язати символічні синьо – жовті стрічки.

В пам’ять про Героїв Крут єпископ Кропивницький і Голованівський Православної Церкви України Марк відслужив літію.

У реквіємі за загиблими українськими Героями взяли участь начальник ОВА  Андрій Райкович, заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін, секретар міської ради Олег Колюка, представники обласної та міської влади, духовенство, військовослужбовці, громадські активісти. Всі разом згадали подвиг захисників України, які у 1918 році на залізничній станції Крути  вступили в бій з шеститисячною російською ордою. У нерівній боротьбі, де більшовики мали десятикратну перевагу, загинуло багато українських воїнів.

Так, втрата сотні українських вояків -  це справжня трагедія і горе. Але знищена ними втричі більша кількість росіян не дозволяє говорити про цей бій, як про поразку. Тоді російська армія  зуміла відновити наступ на Київ лише через чотири дні. І цих днів стало достатньо, щоб незалежна Українська Народна Республіка отримала міжнародне визнання та нагальну військову допомогу.

Героїчний чин учасників бою під Крутами став прикладом мужності для багатьох наступних поколінь  українців. В Українській Повстанській Армії це ім‘я присвоїли військовому формуванню на Волині. В сучасній Україні його  з гордістю носять військовий ліцей у Львові та військовий інститут у Києві.

Війна з росією, тепер  путінською, триває досі. І у цій  війні ми можемо перемагати, бо пам’ятаємо про бій 29 січня  1918 року, бо сьогодні на захист України піднялися не кілька сотень добровольців, а виступає потужна і підготовлена  українська армія, бо Україну сьогодні підтримують не декілька держав, що визнали її у 1918 році, а увесь цивілізований світ.  

І ми обов’язково переможемо у нашій справедливій боротьбі за свою незалежність, коли будемо пам‘ятати про Крути як про нашу перемогу!

Усі новини