Лікувальні заклади Кропивницького максимально адаптуються до потреб населення і можливостей сучасної медицини

Вівторок, 29 вересня 2020 18:32

Міська влада Кропивницького докладає зусиль для максимального адаптування лікувальних закладів обласного центру до потреб населення і сучасних можливостей сфери охорони здоров’я. На цьому наголосила  начальник управління охорони здоров'я міської ради Оксана Макарук під час брифінгу сьогодні, 29 вересня.

Очільниця міської галузі охорони здоров’я детально зупинилася на ситуації і розвитку подій  навколо стаціонару №2 Центральної міської лікарні та його інтеграції до складу МСЧ -19.

За словами Оксани Макарук, у 2015 році медичний заклад МСЧ- 19 зняли з державного фінансування та передали на баланс органів місцевого самоврядування,  проте коштів на його утримання додатково не виділялось.

МСЧ -19 - це великий цілісний майновий комплекс, побудований у 1985 році, як лікувальний заклад, за сучасними стандартами та діючими на даний момент будівельними нормами. Згодом медична установа перейшла до комунальної власності міста. П'ять років тому була прийнята програма розвитку галузі охорони здоров'я. Одним із її пунктів  стала інтеграція МСЧ-19 до мережі лікувальних закладів міста задля використання її, як медичної установи, на повну потужність.

- Більшість медичних закладів Кропивницького знаходяться у пристосованих приміщеннях для надання медичної допомоги. Багато із них є пам'ятками архітектури, а 60% закладів і взагалі, побудовані понад 100 років тому. Це стосується і стаціонару № 2 Центральної міської лікарні. На сьогодні такі приміщення не зовсім відповідають будівельним нормативам і медичним стандартам. До того ж, стаціонар № 2 перебуває в аварійному стані, - наголосила Оксана Макарук.

Реформою галузі охорони здоров'я  передбачається не лише зміна назви закладу, а, перш за все, зміна механізмів його фінансування та господарювання. На сьогодні, заклади охорони здоров'я - самостійні інституції, які отримують кошти за надання медичних послуг мешканцям міста.

- Ми розглядали варіанти перенесення лікарні у приміщення із нормальними умовами. Стаціонар № 2 - це  заклад терапевтичного профілю на 125 ліжок. Тут розміщенні відділення терапії, кардіології, ендокринології, неврології, гастроентерології. Тож, максимально намагаємося зберегти їх функціювання. На сьогодні всі медичні заклади працюють згідно з договорами з Національною службою здоров'я. І, відповідно до них, медичні заклади отримують фінансування за медичні послуги, - зазначила Оксана Макарук. - Але щоб підписати договір, необхідно виконати низку жорстких умов, які ставить перед закладом НСЗ: кадрове забезпечення, матеріально-технічне оснащення закладів. Це стосується і приміщень, в яких перебувають медичні заклади.

Особлива увага, підкреслила очільник охорони здоров'я, акцентується на доступності.

- Медичні приміщення, які у нас функціонують, не зовсім відповідають стандартам. Корпус стаціонару № 2 дуже старий, тут відсутній ліфт. І немає можливості його встановлення.

За інформацією начальника управління, розглядалось питання ремонту стаціонару № 2. Проте на заваді стоять декілька чинників. Один із них - складність в отриманні дозвільних документів на початок ремонтних робіт, тому що заклад - пам'ятка архітектури.

- Це дуже дороговартісний проект, тут йдеться не тільки про капітальний ремонт, а про реставрацію пам'ятки архітектури. Кошти, що виділяє міський бюджет, хочеться максимально спрямовувати на потреби медицини, сучасне обладнання. А реставрацією мають займатися профільні відомства та установи, із залученням видатків, не лише з місцевого, а й державного бюджету, - звернула увагу Оксана Макарук. - Вартість таких  робіт ще 3-4 роки тому становила понад 60 мільйонів гривень.

Спільно з медичними працівниками управління охорони здоров'я розробило та запропонувало поетапний проєкт інтеграції та об'єднання  двох медичних закладів, стаціонару №2 ЦМЛ та МСЧ- 19.

У приміщенні медико - санітарної частини на даний час працює лише одне відділення на 20 ліжок. Для цього управління утримує цілий п'ятиповерховий стаціонар, який розрахований на 200 ліжок. Це, як вважає Оксана Макарук, недоцільне використання коштів та приміщення.

У МСЧ-19 є облаштована лабораторія, харчоблок, збережене медичне обладнання. Протягом останніх двох років заклад брав участь у програмі енергозбереження. Тут утеплений цоколь, дах, горище, замінені вікна на енергозберігаючі. Розроблена проектна документація на утеплення фасаду.

Основна проблема повноцінного функціонування лікарні - питання організації ефективного транспортного сполучення. Міська влада працює над його розв'язанням, аби  максимально забезпечити доступ мешканців та медичних працівників до території закладу. Одночасно вирішується питання функціонування службового транспорту

- В усіх великих містах медичні заклади такого спрямування знаходяться у паркових зонах за межею міста. МСЧ -19 — це перспектива і розвиток медичного закладу. У нашому місті має бути багатофункціональна сучасна лікарня. Я впевнена, що у майбутньому мешканці оцінять її переваги.

Щодо приміщення стаціонару №2 ЦМЛ, воно й надалі залишається у комунальній власності міста, запевнила Оксана Макарук.

Усі новини