Медична реабілітація – один із головних пріоритетів розвитку сфери охорони здоров’я у Кропивницькому

П'ятниця, 3 травня 2024 17:43

Одним із головних пріоритетів галузі охорони здоров'я у Кропивницькому є надання спеціалізованої медичної допомоги, послуг з медичної реабілітації та психологічної підтримки військовослужбовцям, ветеранам війни та членам їх сімей, членам сімей загиблих чи померлих ветеранів війни, Захисників та Захисниць України, внутрішньо переміщеним особам.

На цьому акцентувала увагу начальниця управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради під час брифінгу у четвер, 02 травня.

- У Кропивницькому відсутні спеціалізовані реабілітаційні центри, однак створена спроможна мережа реабілітаційних відділень у закладах охорони здоров'я комунальної власності міста, - відзначила Оксана Макарук. -  У таких відділеннях надається реабілітаційна медична допомога пацієнтам за напрямками опорно-рухової, кардіо-респіраторної, неврологічної, психологічної реабілітацій та нейрореабілітації і реабілітація при післятравматичних станах.

За інформацією посадовиці, у двох кластерних лікарнях Кропивницького відкриті стаціонарні відділення. Центральна міська лікарня має реабілітаційне відділення на 30 ліжок. У закладі працює 7 лікарів фізичної та реабілітаційної допомоги, а також 6 фізичних терапевтів, 6 ерготерапевтів, 2 логопеда, 3 психологи, 6 асистентів фізичного терапевта, 6 асистентів ерготерапевта, що дає змогу функціонуванню у закладі відразу шести  мультидисциплінарним командам.

У Міській лікарні швидкої медичної допомоги» створено відділення фізичної та реабілітаційної медицини на 40 ліжок, яке функціонує з 01 березня 2024 року. Тут працюють дві мультидисциплінарні  реабілітаційні команди, у складі яких  4 лікаря з фізичної та реабілітаційної медицини, 4 фізичних терапевта, 2 ерготерапевта, 2 логопеди, 2 клінічних психолога, 5 асистенти ерго- та фізичного терапевта.

- У цих відділеннях лікарень медичні послуги надаються безкоштовно у рамках укладених договорів з Національною службою здоров’я України за пакетом медичних послуг «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в стаціонарних умовах», - пояснила Оксана Макарук. - Заклади за напрямком реабілітаційної допомоги забезпечують пацієнтів у повному обсязі медикаментами, виробами медичного призначення, засобами реабілітації відповідно до вимог НСЗУ. Одночасно, послуги з реабілітації у Кропивницькому надаються і в амбулаторних умовах. Станом на І квартал 2024 року трьома закладами охорони здоров'я: КНП «Центральна міська лікарня», КНП «Міська лікарня швидкої медичної допомоги», КНП «Поліклінічне об’єднання», укладені договори з Національною службою здоров'я України за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах». Наразі очікується пролонгація договорів до кінця 2024 року.

Одним з найпотужніших амбулаторних відділень реабілітації, яке використовує передові реабілітаційні досягнення, створено у КНП «Поліклінічне об’єднання». Тут зокрема функціонують кабінети лімфопресотерапії, ударно-хвильової терапії, оновлені кабінети фізичних процедур, декомпресії хребта, два зали для фізичної терапії, соляна кімната, кабінет психолога.

Щоб забезпечити надання якісної медичної реабілітації та дотримання принципу безбар’єрності у закладах протягом 2021-2023 років оновлено та модернізовано матеріально-технічну базу реабілітаційних відділень на загальну суму близько 100 млн грн, зокрема, проведено капітальні ремонти приміщень та придбано реабілітаційне обладнання.

- У всіх комунальних закладах охорони здоров'я розроблені  реабілітаційні маршрути пацієнтів, які потребують реабілітаційної допомоги. – повідомила Оксана Макарук. - Медичні працівники постійно удосконалюють свій професійний рівень з питань реабілітації,  отримують спеціалізацію за напрямком «Фізична та реабілітаційна  допомога». У реабілітаційних відділеннях вже надано послуги з реабілітації:  у 2023 році – 5125 пацієнтам, а у І кварталі 2024 року - 1940 пацієнтам.

Крім того, у структурі КНП «Дитяча міська лікарня» функціонує відділення відновлювального лікування та реабілітації з кімнатою раннього втручання,  розраховане на 40 ліжок, яке надає реабілітаційно-лікувальну діагностичну допомогу дітям від 0 до 18 років з порушеннями  неврологічного характеру та опорно-рухового апарату.

Заклад, як лікарня загального типу, взаємодіє з усіма закладами охорони здоров'я у межах спроможної мережі, а також тісно співпрацює з організацією «СПІЛЬНО Дія» ЮНІСЕФ, іншими громадськими організаціями, діяльність яких спрямована на роботу з дітьми з особливими потребами, інклюзивними освітніми закладами, реабілітаційними та профільними санаторіями.

Оксана Макарук також звернула увагу на той факт, що всі заклади первинного рівня надання медичної допомоги Кропивницької міської територіальної громади законтрактовані з Національною службою здоров’я України по пакету № 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Протягом 2023 та 2024 років курс навчання «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» емейчджеп на платформі «Академія НСЗУ» пройшли 97 лікарів та 120 сестер медичних.

- Процес розвитку та розширення системи медичної реабілітації у місті триває, - наголосила Оксана Макарук. - Зокрема планується збільшення ліжкового фонду, проведення капітальних ремонтів, придбання сучасного реабілітаційного обладнання, навчання медичного персоналу тощо.

Усі новини