Ми – українці!

Четвер, 19 травня 2022 11:55

Сьогодні, 19 травня, - День української вишиванки! У мирний час цього дня кропивничани вдягали рідне місто у всі кольори традиційного українського одягу, ставали учасниками святкової ходи, долучалися до різноманітних флешмобів і радували один одного українською піснею, національними стравами, мірялися силами у спортивних змаганнях.

У 2016 році Кропивницький з ініціативи міського голови Андрія Райковича започаткував унікальний в Україні проект. Тоді, на знак щирої відданості та великої поваги до славної історії України, з нагоди 25-річчя Незалежності містяни вишили 25-ти метровий рушник, на полотні якого – слова Гімну України. Через рік місто трудилося над вишиваною картою України, а ще за рік вихованці центрів естетичного виховання та центрів позашкільної освіти вишили символічні рушникові стрічки з національними орнаментами усіх областей України, які урочисто заплели у «Вінок Єдності» та презентували на День Незалежності України.

Споконвіку українці свято шанували вишиту сорочку. За цим оберегом їх упізнають в усьому світі. Для кожного з нас - це спомин про рідний дім, про рідну землю, про мамину пісню, батьківську хату, дідусеву казку, бабусину посмішку. Вишиванка – це наш символ, це традиція прийти на допомогу один одному, це родовідна пам’ять, це наша славетна історія. Тож обов’язок нинішнього і прийдешніх поколінь - не розгубити, зберегти і передати наступникам наше  національне багатство і наші українські традиції.

Цьогоріч же День вишиванки набув особливого значення. Сьогодні російська орда прийшла на нашу землю, щоб вбити українців, саме за нашу ідентичність - за нашу мову, нашу віру і наш генетичний код, який  живе, у тому числі, у вишиванці.

Сьогодні вишиванка робить нас монолітною нацією, готовою чинити потужний супротив агресору і  єднає з усім світом. У такій нашій єдності ворог точно не має жодного шансу. Ми обов’язково переможемо рашистів! Ми відбудуємо наші зруйновані міста і села, ми загоїмо свої рани  та зробимо всю Україну ще кращою і заможнішою. І знову вийдемо всією громадою у День вишиванки на вулиці Кропивницького, щоб квітли  українські візерунки – символи нашого незламного духу.

З Днем української вишиванки!

Усі новини