Міська топонімічна комісія розглянула звернення громадськості щодо найменування вулиць Кропивницького

Четвер, 18 лютого 2021 15:27

У середу, 17 лютого, у Кропивницькій міській раді відбулося перше у поточному році засідання міської топонімічної комісії під головуванням секретаря міської ради Олега Колюки.

Члени комісії розглянули вісім звернень громадян та громадських організацій обласного центру щодо найменувань чи перейменувань міських вулиць, встановлень  меморіальної дошки та перенесення пам’ятного знаку.

Комісія підтримала запропоновані садовими товариствами «Восход», «Восход – 1» та «Будівельник» запропоновані ними назви для найменування вулиць і провулків на їхній території. Тож невдовзі на мапі Кропивницького з’являться вулиці Данила Посунька, Олени Пчілки, Андрія Сови, Дачі Песецького, Солов’їна, Лазурова, Дитяча, Спортивна тощо. Не обійдеться і без традиційно садових назв: провулки Ягідний, Левадний, Весняний.

Розглянувши депутатське звернення депутатки Фортечної районної у місті Кропивницькому ради Олени Скочко, члени комісії загалом підтримали ініціативу мешканців вулиці Халтуріна щодо зміни її назви на честь земляка Семена Дорогого - визначного хорового диригента, засновника чоловічої хорової капели імені Левка Ревуцького, слава про яку лунала по всій країні. У той же час голова комісії звернув увагу заявниці на необхідність підкріпити таку ініціативу підписами більшості власників помешкань на цій вулиці.

- Для того, щоб ми діяли у правовому полі, необхідно щоб звернення про таке перейменування підтвердили своїми підписами більшість мешканців цієї вулиці, - наголосив Олег Колюка. – Тоді у міської ради будуть всі законні підстави прийняти відповідне рішення.

Ще одну пропозицію від громадськості – назвати одну із вулиць Кропивницького на честь родини Савченків: батька - відомого в місті хірурга і сина – майстра східних єдиноборств, засновника Національної федерації традиційного карате і з 2019 року президента Всесвітньої федерації традиційного карате, взято до відома і вирішено занести до бази даних потенційних перейменувань для подальшого опрацювання.

Розгляд звернення Асоціації польських журналістів в Україні щодо встановлення пам’ятної дошки видатному лікарю – інфекціоністу Адаму Чвалінському та фасаді міської лікарні Святої Анни відкладено, а заявникам запропоновано привести надані для прийняття рішення документи у відповідність до чинного законодавства України і Положення про топонімічну комісію.

А от пропозиція від Льотної академії НАУ перенести пам’ятний знаку на честь польоту в космос Леоніда Каденюка з прилеглої до вулиці Героїв України території до авіа містечка була підтримана одноголосно.

Цього дня топонімічна комісія доручила також начальнику управління розвитку транспорту та зв’язку Віктору Житнику впродовж трьох місяців опрацювати питання відповідності сучасній місцевості назв зупинок громадського транспорту у Кропивницькому і внести пропозиції на розгляд до 01 червня 2021 року.

Усі новини