Міський голова Андрій Райкович провів робочу зустріч із членами обласної організації Національної спілки письменників України

Четвер, 5 січня 2017 00:00

Сьогодні, 5 січня, міський голова Кропивницького Андрій Райкович зустрівся з головою обласної організації Національної спілки письменників України Василем Бондарем, щоб обговорити перспективи співпраці у сферах розвитку і поширення літературознавства

У зустрічі взяли участь також члени НСПУ Борис Ревчун, Антоніна Царук заступник міського голови Наталія Дзюба та керівники профільних виконавчих органів міської ради.

- Для мене є знаковим той факт, що одна із перших моїх зустрічей у новому, 2017 році відбувається саме з творчою інтелігенцією Кропивницького, - відзначив на початку зустрічі Андрій Райкович. – Це свідчить про надзвичайну важливість питань, які ми можемо вирішити у співпраці, спільними зусиллями.

Василь Бондар запропонував разом популяризувати місцевих літераторів: письменників і поетів, які принесли славу рідному місту. Для цього Спілка готова розробити відповідний план літературних зустрічей в закладах освіти і культури Кропивницького.

- Наше місто надзвичайно багате талантами, зокрема маємо і багаті літературні традиції, - наголосив під час зустрічі Василь Бондар. – На жаль, імена багатьох місцевих письменників сьогодні не відомі широкому загалу. Цю ситуацію необхідно виправляти. Наприклад, 11 січня виповнюється 90 років із дня народження відомого письменника Федора Непоменка, який багато видавався і навіть став переможцем всесоюзного конкурсу оповідань.

Спілчани пропонують у кропивницькій ЗОШ №3, де свого часу викладав музику Федір Непоменко, провести літературну зустріч, присвячену його пам’яті. Очільник міста підтримав таку ініціативу і відразу надав доручення гуманітарному блоку виконавчих органів міської ради долучитися до організації, як цього заходу, так і складанню перспективного плану проведення таких зустрічей.

Під час розмови її учасники підняли низку актуальних питань творчого життя обласного центру. Мова йшла про запровадження міської літературної премії імені Арсенія Тарковського, про можливість фінасування з міського бюджету видання книг кропивницьких письменників, як вже досвідчених, так і молодих талантів. Василь Бондар запропонував звернути увагу на дві книги, які вже є у сигнальному екземплярі: спогади дружини і сина відомого земляка Івапна Микитенка та публіцистику Бориса Ревчуна. Серед претендентів на підтримку з міського бюджету розглядатимуться і кандидатури молодих літераторів, таких, як Олена Горобець, Василь Левицький, Надія Гармазій.

У свою чергу, міський голова ознайомив спілчан із планами діяльності міської влади на культурницькій ниві. Вони масштабні – цьогоріч є намір провести у Кропивницькому великий мистецький фестиваль. Аще, врешті – решт, може бути реаліазована ідея створення в місті Центру культури. Першим кроком стане замовлення проектно – кошторисної документації для реконструкції під такий Центр приміщенні колишнього кібернетико – технічного коледжу по вулиці Архітектора Паученка.

По завершенні зустрічі її учасники визнали, що вона була результативною і обопільно корисною.

- Мені імпонує, що спілчани пропонують співпрацю, спільну роботу, реалізацію спільних проектів, а не ставлять завдання, щоб потів зі сторони дивитися, як міська влада з ними справлятиметься, - підбив підсумок розмові Андрій Райкович. – Переконаний, що разом ми зможемо зробити багато корисних справ.

Усі новини