Мистецтво компромісів - чи мова ультиматумів?

Четвер, 30 березня 2017 17:02

Сьогодні, 30 березня, представники опозиційної частини депутатського корпусу зібрали власну прес-конференцію, щоб пояснити через засоби масової інформації причини бойкотування сесійного засідання міської ради.

До розмови із журналістами, долучилися і представники більшості на чолі із міським головою Андрієм Райковичем та секретарем міської ради Андрієм Табаловим в надії переконати своїх колег перейти до конструктивної роботи у сесійній залі і обговорювати всі спірні питання саме там, ідучи на компроміси і знаходячи при цьому такий необхідний консенсус.

Учасники прес-конференції депутати Володимир Смірнов (“Самопоміч”), Роман Колісніченко (“Батьківщина”), Геннадій Маламен (“Свобода”) та представники фракції РПЛ Сергій Бойко і Михайло Демченко в жорсткій ультимативній формі представили власні вимоги, лише при безумовному виконанні яких вони повернуться до роботи у сесійну залу.

Серед вимог: фактичне зниження вартості проїзду у громадському транспорті, скасування рішення виконкому щодо підвищення тарифів на послуги ЖКГ, збільшення обсягів фінансування загальноосвітніх шкіл, надання дозволів на встановлення автономного опалення усім охочим, зменшення мінімального порогу тендерних закупівель через систему “ProZorro”, забезпечення прозорості у розгляді земельних питань, прозорі конкурси на посади керівників виконавчих органів та комунальних підприємств і забезепечення дотримання законодавства та регламенту міської ради.

Натомість міський голова Андрій Райкович запропонував депутатам повернутися до міської ради і о 13.00 розпочати сесійне засідання, а вже під час роботи сесії обговорити всі запропоновані питання.

- Лише там, у сесійній залі можлива конструктивна розмова, - звернувся до опозиціонерів очільник міста. – Ви намагаєтеся суто економічні питання перенести у політичну площину, а це ніколи не сприятиме розв’язанню насправді нагальних для територіальної громади проблем. Сьогодні нам необхідно прийняти низку дуже важливих рішень. Маєте знати, що ви блокуєте виплату заробітної плати вчителям професійно-технічних училищ, надання матеріальних допомог мешканцям міста, які потребують термінового і вартісного лікування - вони ж не можуть чекати! Держава виділила для міського бюджету субвенцію понад сім мільйонів гривень на надання пільг та житлових субсидій – і це ви бойкотуєте!?

Діалог вийшов надзвичайно емоційним і напруженим, іноді балансував на межі підвищених тонів.

Представники громади, які теж потрапили на прес-конференцію не могли зрозуміти, що може бути причиною зриву сесії, як можна декларувати відкритість і демократичність і, одночасно, при поданій заяві про перебування у відрядженні брати участь у зустрічі із журналістами.

Секретар міської ради Андрій Табалов, який до останнього намагався вийти на конструктивні пропозиції у розмові, переконаний – мова ультиматумів і бойкотів не має нічого спільного із турботою про людей та працею на розвиток міста.

- Все, що озвучили депутати від опозиції необхідно вирішувати у сесійній залі, роз’яснювати депутатам свою позицію – чому має бути саме так, переконувати і приймати рішення шляхом голосування. Більшість вимог вносилися у вигляді проектів рішень, голосувалися, ні у кого і думки не було блокувати їх розгляд. Більше того, саме ми, без участі наших колег із опозиції, голосували за відміну рішення виконкому про підвищення тарифів на проїзд, і тепер знову щось не так., - наголосив Андрій Табалов. – І впевнений, що мистецтво переговорів і компромісів завжди має перевагу над мовою ультиматумів.

Усі новини