Музей Олександра Осмьоркіна у Кропивницькому відкрився для відвідування

Четвер, 11 червня 2020 19:07

У Кропивницькому музей Олександра Осмьоркіна знову відкритий для відвідування, звичайно, за умови дотримання протиепідемічних заходів.

   Для комфортного, а головне безпечного відвідування закладу управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького закупило всі необхідні засоби захисту працівникам музею – захисний щиток на обличчя екскурсовода, маски та рукавиці для музейних доглядачів, безконтактний термометр. А керівництво музею, відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо організації протиепідемічних заходів при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів у приміщеннях на період карантину, та Всеукраїнської громадської організації «Український комітет ради музеїв «ІКОМ»» про безпеку відвідувачів та персоналу музеїв, розробило протокол відвідування музейної експозиції.

Так, у фойє на вході організовано місце для обробки рук спиртовмісним антисептиком, на підлозі в експозиційних залах нанесено маркування для забезпечення між відвідувачами рекомендованої соціальної дистанції у 1,5 м. Також визначено максимальну кількість відвідувачів, які можуть бути допущені до музею одночасно та які можуть перебувати в одному експозиційному залі з розрахунку не більше однієї особи на 5 кв. м площі приміщення. Встановлено і середній час перебування відвідувачів у музеї, у тому числі екскурсійної групи. Інформація про всі ці нові правила відвідування музею розміщена у фойє музею та на веб-сайті: https://www.osmerkinmuseum.kr.ua/ainf2020-01.pdf

Приємно відзначити, що в перший день приймання відвідувачів до музею завітали і відомий фотограф Олександр Майоров. Він нещодавно став лауреатом обласної журналістської премії в номінації «фотожурналістика» як фотокореспондент «Нової газети», і юна художниця-школярка, і кореспондент газети «Первая городская газета» Христина Ковалевська, і студент Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Роман Ієвський.

Всі з неймовірним захопленням знайомилися з представленими художніми виставками, адже більшість з них була відкрита ще на початку березня, але побачити їх завадив карантин. Яскрава, декоративна експозиція килимових ляльок та гобеленів заслуженого майстра народної творчості України Олександри Пренко «Весна – кохання – життя». Крім того, у музеї представлена надзвичайно лірична з ностальгійним відчуттям історичного минулого нашого міста виставка «Володимир Федоров: художник і час», присвячена 100-річчю з дня народження митця. А ось ювілейну персональну виставку народного художника України Михайла Надєждіна «Модерніст у мистецтві – прагматик у житті» із циклу «Таємниці музейного зібрання» наживо взагалі ніхто не бачив, бо презентована вона 18 травня, коли талановитий кропивницький живописець відзначав свій 85-й день народження.

Як завжди, по-особливому сприймалася відвідувачами експозиція меморіального залу музею, де експонуються живописні та графічні твори художника Олександра Осмьоркіна, предмети творчої праці з його майстерні та старовинні речі з будинку архітектора Якова Паученка. А Роман Ієвський, зачарований акустикою цього залу, в якому неодноразово виступав з концертами, навіть музикував на своїй милозвучній флейті і вирішив зробити відеозапис виконання музичних творів для представлення їх на випускному держіспиті в режимі on line, що вже стало велінням сучасного навчання.

Тож, запрошуємо всіх шанувальників образотворчості завітати до музею і насолодитися живописною енергією представлених творів, які здіймають над буденністю і наповнюють оптимізмом. Ми чекаємо на Вас, шановні відвідувачі!

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини