Музична вітальня музею Олександра Осмьоркіна

Четвер, 30 березня 2017 17:58

Вибір музикантів для своїх виступів прекрасної зали художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна не є випадковим, адже в цьому будинку відомого єлисаветградського архітектора Якова Паученка, за спогадами його племінника – видатного художника і педагога, професора живопису Олександра Осмьоркіна, якому в цьому році виповнюється 125-річчя з дня народження, завжди панувала атмосфера творчості, досить часто влаштовувалися домашні концерти і аматорські вистави.

Ця історична традиція продовжується і нині. Музей завжди охоче приймає шанувальників музичного мистецтва, недаремно меморіальний зал прикрашає рояль «Bluthner» 1904 року випуску, отриманий згідно із заповітом вдови художника Надії Осмьоркіної і привезений із Москви у 1998 році. Не зважаючи на свій поважний вік, цей музичний інструмент продовжує чарувати своїми звуками. У своєрідній музичній вітальні музею в свій час з успіхом проходили концерти народних артистів України – співаків Ніни Матвієнко та Дмитра Гнатюка, скрипаля Богодара Которовича, заслуженої артистки України піаністки Євгенії Басалаєвої, лауреатів міжнародних конкурсів скрипаля Олеся Семчука, піаністки Ганни Сегеди та гітариста Андрія Остапенка, а також ансамблів камерної музики «Бароко» та «Єлисаветградська музична колегія», камерного хору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Юрія Любовича, фольклорних та дитячих музичних колективів.

Ось і нещодавно в музеї вкотре відбулося музичне дійство. «Зустрічі на Дворцовій» - саме таку назву мав концерт студентів Кіровоградського музичного училища під керівництвом викладача по класу скрипки Наталії Карабан та концертмейстера Світлани Концедалової. Звучали твори всесвітньо відомих композиторів Нікколо Паганіні, Йоганна Штрауса, Роберта Шумана, Фріца Крейслера, Бенжамена Годара, Сергія Рахманінова, Бела Бартока, Вільяма Кролла. Тож слухачі мали унікальну можливість, насолоджуючись мелодійними звуками скрипки у супроводі фортепіано, здійснити своєрідну подорож у часі від 18 століття і до сучасності.

Приємно вразили своєю майстерною грою студенти Марія Полячок і Катерина Паученко, до речі, випускниці Кіровоградської музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза, а також Наталія Мартинюк та Михайло Карпущенков, який, за словами його педагога Наталії Карабан, вирізняється активною громадською позицією, адже приїхав до нашого міста зі Сходу, де навчався в Донецькому музичному училищі, тому виконаний ним «Романс» сучасного українського композитора Андрія Штогаренка був сприйнятий особливими аплодисментами. А студент першого курсу по класу скрипки Андрій Гребенчуков зачарував всіх «Етюдом» сучасного грузинського композитора Мераба Парцхаладзе, виконавши його на фортепіано, адже навчався гри на цьому інструменті в Новопразькій дитячій музичній школі Олександрійського району.

А по завершенню музичного дійства всі його учасники – і студенти, і викладачі, отримавши гучні оплески та щирі слова подяки, з задоволенням залишили свої автографи на концертній афіші зі сподіваннями на подальші творчі зустрічі.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини