МВС роз'яснює: на які виплати має право військовополонений та члени його сім'ї

Четвер, 20 липня 2023 14:26

Військовослужбовець, який перебуває в статусі військовополоненого, має право на щорічну державну грошову допомогу у розмірі 100 000 гривень. Про це розповідає Герой України, нацгвардієць Дмитро Фінашин.

Виплати здійснюють після звільнення з полону, а в період перебування військового в полоні члени його сім'ї звертаються до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України із заявою за встановленою формою та відповідним пакетом документів:

- копія документа, що посвідчує особу заявника;

- відомості або документи, що підтверджують факт позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України в поточному році;

- довідка з реквізитами особового рахунка, відкритого в банківській установі.

Також одноразова державна грошова допомога в розмірі 100 000 гривень виплачується членам родини загиблого воїна, який перебував в полоні або помер протягом року після звільнення, якщо смерть настала внаслідок перебування в місцях несвободи. Для цієї виплати також необхідно додати заяву з встановленим пакетом документів:

- копія документа, що посвідчує особу заявника;

- копія свідоцтва про смерть;

- копія довідки, що підтверджує смерть звільненої особи внаслідок обставин, пов'язаних з перебуванням в місцях несвободи, за формою, встановленою МОЗ;

- довідка з реквізитами особового рахунку.

Факт перебування в полоні підтверджується затвердженою довідкою командира військової частини. Для отримання цієї довідки член сім'ї звертається із заявою в довільній формі до військової частини воїна. Заява може бути подана в електронній або паперовій формі.

За всіма додатковими питаннями ви можете звернутися на телефон довіри МВС України: +380 89 420 1866

Джерело: Міністерство внутрішніх справ України

Усі новини