На мапі Кропивницького може з’явитися Ярмаркова площа

Вівторок, 14 вересня 2021 18:16

Сьогодні, 14 вересня, відбулося чергове засідання міської топонімічної комісії під головуванням секретаря міської ради Олега Колюки.

До порядку денного було включене одне питання – перейменування площі Дружби народів у Кропивницькому. Його розгляду передувала робота створеної спеціальної комісії, яка вивчала всі історичні аспекти топоніміки цієї території обласного центру і напрацювала власну пропозицію – Ярмаркова площа.

«Ярмаркова площа - поширена назва ринкових площ у багатьох містах України у ХІХ – на початку ХХ століття, - відзначив у своїй довідці член комісії, кандидат історичних наук, доцент Олександр Чорний. – Ярмаркові площі у Єлисаветграді. За даними картографічних пам’яток, локалізуються поряд із проїздом – аркою, в районі ЗАО «Акустика» по вулиці Ельворті та на місці скверу на розі вулиць Євгена Маланюка і Полтавської, примикаючи до залізничної колії.»

Після обговорення члени комісії підтримали внесену пропозицію і запропонували внести варіант Ярмаркова площа для затвердження на розгляд сесії Кропивницької міської ради.

- Варіант Ярмаркова площа засвідчує історичні корені нашого міста, як тодішнього ярмаркового центру, - підкреслив Олег Колюка. – У той же час ця назва демонструватиме тяглість у часі традицій ярмаркування для Кропивницького, оскільки сьогодні міжнародна виставка «Агроекспо», що проходить в обласному центрі є однією з найбільших в Україні.

Усі новини