На варті слова золотого

Вівторок, 15 серпня 2017 08:38

14 серпня 2017 року виповнилося 80 років Володимиру Олександровичу Базилевському - відомому українському поету, публіцисту, літературному критику, лауреату Державної премії України імені Тараса Шевченка.

У цей день до ювілею видатного земляка у Кіровоградському міському літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого була презентована виставка «На варті слова золотого», матеріали якої розповідають про багаторічну та багатогранну діяльність письменника.

Володимир Базилевський - уродженець села Павлиш Онуфріївського району Кіровоградської області. Закінчив філологічний факультет Одеського університету ім. І. Мечникова. Понад 20 років жив у нашому місті, працював у газеті «Кіровоградська правда», очолював літературну студію «Сівач». З 1972 року - киянин. Талановиті поезії, літературно-критичні публікації нашого земляка друкуються провідними газетами та журналами України.

Більшість матеріалів, представлених на виставці, потрапили до музейного зібрання завдяки особистому спілкуванню науковців з Володимиром Олександровичем, а також у складі архівів поетів Валерія Гончаренка та Юрія Камінського.

Експозиція знайомить відвідувачів з добіркою книг Володимира Базилевського: від перших - «Ятрань» та «Рівновага», виданих у 1968 році , до видань 2000-х років - «Віварій. Кінець навігації», «Крик зайця», «Лук Одіссеїв», «Читання попелу», «Холодний душ історії». Знайшов своє місце на виставці поетичний триптих Володимира Базилевського «Тепер і тут», виданий обласним літературним об’єднанням «Степ» у 2012 році. У передмові до книги лауреат Національної премії імені Т.Г. Шевченка Михайло Слабошпицький назвав автора одною з чільних постатей сучасної української поезії, тим, хто значною мірою визначає саме її обличчя.

Переважна частина книжкової складової виставки - з авторськими автографами. На виданнях, подарованих музею, зазначено: «Дорогим степовикам від степовика з діда - прадіда», «Хранителям скарбів Карпенка-Карого від серця».

Численні фотографії висвітлюють «кіровоградський» період життя Володимира Олександровича: участь у літературних та громадських заходах, коло дружнього спілкування. Представлено газетні та журнальні публікації нашого земляка у місцевій та центральній пресі. Деякі з них надихнула творчість відомих земляків: Арсенія Тарковського, Володимира Близнеця, Валерія Гончаренка.

У музейних вітринах - рукописи творів ювіляра, його листування.

Творчий доробок Володимира Базилевського не залишає байдужими як пересічних читачів, так і колег по перу. Про це свідчать стаття Василя Марка «Високе слово поета» у часописі «Кур’єр Кривбасу», спогад Валерія Гончаренка «Базилевський починався так…» для газети «Україна-Центр», вірш Віталія Юречка «Є стільки справ на цій землі предавній…», інтерв’ю з поетом Василя Бондаря «Степ дав розгін моїм чуттям - думкам…».

Методичний посібник «До храму власної культури» радить учителям-словесникам провести урок «Література рідного краю в школі», присвячений творчості знаного поета.

Виставка «На варті слова золотого» - данина шани Володимиру Олександровичу Базилевському - видатній особистісті, уродженцю нашого степового краю.

Усі новини