Оксана Макарук: вчасна діагностика – найкраща профілактика захворювань

Понеділок, 19 червня 2017 12:58

Профілактика захворювань – основний дієвий спосіб збереження здоров̓̕'я населення, запорука активного довголіття. Адже чим раніше буде виявлено захворювання, тим швидше можна його подолати, уникнути ускладнень і незворотніх процесів, які можуть привести до інвалідності або смерті. Одим із головних завдань міської влади в галузі охорони здоров’я є забезпечення умов усім мешканцям міста вчасно та безпроблемно діагностувати власний організм

На цьому наголосила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук під час апаратної наради сьогодні, 19 червня. За її словами, існують обов’язкові профілактичні огляди, які регламентовані постановами Кабміну та законодавством про охорону праці. Вони стосуються певного контингенту людей, що працюють у шкідливих чи спеціальних умовах праці і потребують обов’язкового проходження профоглядів один-два рази на рік: за них відповідають роботодавці.

У рамках загальної диспансеризації також обов’язково оглядаються діти (100%), ветерани війни, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, інваліди всіх категорій.

- Проте на сьогоднішній день є багато людей (біля 38%), які не працюють або працюють, але офіційно на роботі не зареєстровані, не відносяться до пільгових категорій, тобто неорганізоване населення, - відзначила Оксана Макарук. - І саме такі люди повинні усвідомити важливість проходження періодичних медичних оглядів.

Начальник управління акцентувала увагу, що справжньою епідемією сьогодення є хвороби системи кровообігу – інсульти та інфаркти. Великою мірою виникнення цих загрозливих для життя захворювань пов’язано з артеріальної гіпертензією. Онкологічні захворювання не є вироком, вчасно виявлене та проліковане онкозахворювання дає 100% виліковування. Великою є також проблема захворюваності на туберкульоз. Його виявляють як в ранній стадії, так і у фазі деструкції, яка вкрай небезпечна для оточуючих. У зв’язку з тим, що люди не вміють правильно харчуватися, виникають захворювання обміну речовин – ожиріння, цукровий діабет, тощо. Якби ці пацієнти регулярно проходили медогляд, усі ці хвороби можна було своєчасно виявити та провести лікування.

Кожен має усвідомити, наскільки важливо хоча б один раз на рік приділити увагу своєму здоров’ю. У профілактичний огляд входять: огляд сімейного/дільничного лікаря, окуліста, гінеколога у жінок, уролога у чоловіків, клінічні аналізи (кров, сеча), біохімічне дослідження крові, що особливо актуально для пацієнтів після 40 років (ліпідний рівень, печінковий профіль, цукор, тощо), рентгенівське дослідження грудної клітки або флюорографія, електрокардіограма після 40 років, мамографія або УЗД молочних залоз у жінок. Цього буде цілком достатньо, якщо тільки лікар-терапевт не призначить додаткові обстеження і консультації профільних спеціалістів при індивідуальних захворюваннях.

За інформацією Оксани Макарук, профілактичні огляди населення у Кропивницькому проводяться постійно, існувала навіть практика проведення виїздних оглядів у віддалених районах міста, але раніше вони проводились у межах загального фонду міського бюджету.

З метою запобігання захворюваності і поширеності хвороб в Програмі розвитку галузі охорони здоров’я Кропивницького на 2017-2020 роки передбачені видатки з міського бюджету на 2017 рік для забезпечення раннього виявлення захворювань шляхом проведення профілактичного медичного огляду жителів міста з використанням

скринінгових методів на загальну суму 1979,5 тис. грн. На придбання експрес-тестів для діагностики ВІЛ/СНІД передбачено програмою на 2017 рік – 170,5 тис. грн.

Станом на 19 червня 2017 року фактична кількість обстежень складає 161075, на які було витрачено кошти на загальну суму 489,7 тис. грн. Також проведено 1048 обстежень на ВІЛ/СНІД експрес-тестами на загальну суму 32,7 тис. грн..

З метою раннього виявлення захворювань серед населення в Кропивницькому функціонують 5 центрів ранньої діагностики, а саме на базі: поліклінічних відділень комунальних закладів "Поліклінічне об¢єднання м. Кіровограда", "Центральна міська лікарня м. Кіровограда", дитячої міської поліклініки №1 та комунального закладу «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги». Центри укомплектовані необхідним сучасним діагностичним обладнанням (лабораторна діагностика, ЕКГ, РЕГ, холтерівські монітори ЕКГ та артеріального тиску, УЗД, ФГДС, ФГ, рентгенапарати, ректороманоскопи, мамограф) та кваліфікованими кадрами.

- У порівнянні з минулим роком значно збільшилася кількість оглянутих осіб терапевтом та лікарями загальної практики – сімейної медицини - з 13 965 осіб у 2016 році до 23 626 осіб у 2017 році, тобто на 9 661 особу, або на 59,1 % більше, - підкреслила Оксана Макарук. - На 8,1 % збільшилися огляди у вузьких спеціалістів другого рівня надання медичної допомоги, а саме із 10 251 у 2016 році до 11 079 за аналогічний період у 2017 році.

За 5 місяців 2017 року проведено 153 015 лабораторних досліджень, з яких визначення рівня глюкози крові - 36 796, при цьому вперше виявлено 293 випадки підвищеного цукру крові, та 26 846 біохімічних аналізів крові, з них вперше виявлено 640 патологій. При проведенні профілактичних оглядів вперше виявлено 308 випадків підвищення артеріального тиску.

Всі хворі з вперше виявленими захворюваннями дообстежуються, консультуються при потребі в спеціалізованих лікувальних закладах ІІІ рівня та беруться під диспансерний нагляд.

Усі новини