Олександр Вергун: облаштування Алеї Почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища у Кропивницькому триває

Четвер, 8 лютого 2024 18:09

У засобах масової інформації та серед жителів Кропивницького активно обговорюються питання облаштування Алеї почесних воїнських поховань на Далекосхідному кладовищі. Щоб розставити усі крапки на "і"  та донести офіційну інформацію сьогодні, 08 лютого, заступник міського голови Олександр Вергун зустрівся із журналістами місцевих ЗМІ.

Розпочав він ще з етапу виготовлення проєктно-кошторисної документації.

- Роботи над ПКД розпочались у червні 2022 року. Проєкт складний, самі проєктанти з нашого міста з такою роботою не стикалися, це був перший їх проєкт такої складності і відповідальності. Та й експертиза обʼєкта  такої значимості також виконувалася вперше. Під час розробки проєкту проводилася копітка робота, чисельні робочі наради, бо необхідно було врахувати все, що необхідно зробити - було дуже важко. По-перше, кількість похованих осіб  на жаль дуже різниться на початку  і зараз - все це вимагає виконання додаткових робіт. Тож напрацьований проєкт був новим і непростим для самих фахівців. Отримали ми його у листопаді 2023 року. Орієнтовна вартість робіт на початку проектування була 18 млн грн, а після експертизи з врахуванням усіх додаткових робіт і зміною вартості матеріалів - 27 млн грн. На 11 млн грн проєкт зріс в ціні від старту створення, - наголосив Олександр Вергун.

Що ж стосується безпосередньо будівельних робіт, відзначив посадовець, вони були розпочаті одразу ж як тільки визначились з підрядним підприємством.

- У листопаді ж були оголошені і тендерні процедури на "Прозорро". 15 грудня укладено договір з підприємством, яке єдине брало участь в цій публічній закупівлі. Це те підприємство що й будувало Алею на Рівнянському кладовищі — колективне підприємство "Єлизавета". Роботи розпочалися одразу ж 15 грудня, - продовжив далі Олександр Вергун. – Закуповувалися і завозилися необхідні для будівництва матеріали.

Торік на старті будівельних робіт  було закуплено - пісок, відсів, будівельний камінь - складові для приготування будівельної суміші, таким чином було використано 198 тис. грн.  Роботи продовжились і в новому, 2024 році.

- Станом на сьогодні залито фундамент для будівництва огорожі Алеї - використано 800 тис. грн. Загалом від початку робіт використано майже  один млн грн. Роботи ведуться і зараз. І в більш інтенсивну фазу перейдуть  з настанням сприятливих погодних умов, - зазначив Олександр Вергун.

Підрядник повністю готовий до виконання усіх робіт, передбачених за проєктом є і спеціалісти відповідної кваліфікації, і необхідна техніка.

- На перший погляд здається, що роботи затягнулися, але на це є обʼєктивні причини, пов'язані із проєктуванням, - пояснив Олександр Вергун.

Прокоментував він і ситуацію із затвердженням ескізів памʼятників на місцях поховань із рідними похованих воїнів-героїв.

- Узгодження макета памʼятника із родинами загиблих - це також відповідальне питання. Ми хочемо, щоб у прийнятті остаточного рішення брали участь родини Героїв. В процесі обговорення постійно зʼявлялися нові ідеї, нові варіанти. Виїздили на підприємство, дивилися види каміння, зустрічалися з іншими виробниками, моніторимо як це роблять в інших містах. Наступного тижня відбудеться чергова зустріч з родинами наших загиблих земляків. І якщо питання благоустрою в принципі узгоджено - лавочки, алеї, тротуарна плитка, то по памʼятнику - залишається відкритим.

При цьому Олександр Вергун зазначив, що варто все ж таки дотримуватися рекомендацій щодо облаштування місць воїнських поховань від Українського інституту національної пам'яті та Міністерства у справах ветеранів України. Щоб було видно, що тут поховані українські Герої.

Згадав він і про проведену роботу щодо охорони на кладовищі — там тепер чергує міська дружина, встановлені камери відеонагляду, підсилені екіпажі  патрульної поліції в районі кладовища, а  дільничні інспектори провели профілактичну роботу на Великій Балці.

Усі новини