Опалення у Кропивницькому включиться вчасно, а сучасне відділення легеневої терапії відкриється до другої хвилі пандемії

Вівторок, 18 серпня 2020 16:21

Опалювальний сезон у Кропивницькому розпочнеться вчасно, а оновлене терапевтичне відділення із сучасним комунальним центром томографії зможуть надати допомогу мешканцям міста до початку другої хвилі пандемії CОVID – 19.

Саме на вирішення цих стратегічних на теперішній час для громади Кропивницького питань було спрямоване прийняте сьогодні, 18 серпня, рішення міської ради про внесення змін до бюджету міста Кропивницького на 2020 рік, яким депутати погодили отримання овердрафт - кредиту в «Укрексімбанку». Місто планує взяти 70 мільйонів гривень на п’ять років під 12% річних. Гроші, за словами міського голови Андрія Райковича планують вкласти в теплоенергетику міста, медицину та новий комунальний транспорт.

- Основне призначення цього кредиту - підтримка нашого КП «Теплоенергетик» до початку опалювального сезону, - пояснив міський голова. - Також ми плануємо закупити технологічне і медичне обладнання для реконструйованого лікувального корпусу інтенсивної легеневої терапії Центральної міської лікарні. А по — третє, зробимо перший платіж для КП «Електротранс», відповідно до укладеної лізингової угоди на придбання десяти додаткових сучасних тролейбусів з автономним ходом.

Місту доводиться брати кредит, адже міський бюджет, через карантин недоотримав значні кошти. До цього необхідно додати ускладнення ситуації, спричинене завершенням дії норм законодавства, які дозволяли реструктуризацію боргів минулих років теплогенеруючих підприємств за спожитий газ.

Отримане кредитування дозволить місту справитися із викликами сьогодення, а сам кредит в режимі «овердрафт» є допустимим навантаженням на міський бюджет, переконаний очільник міста.

Закиди ж громадських активістів, щодо завеликого кредитного відсотку спростував секретар міської ради Андрій Табалов.

- Ми взяли високий темп виконання обіцянок перед громадою. І рухаємося у вірному напрямку. Як економіст за освітою зазначу, що ця кредитна лінія – досить вигідна. Відсоток – теж адекватний. Для нефахівців скажу, що міська рада – незакредитована. Ми не маємо ризику непогашення цього кредиту, - переконаний Андрій Табалов. - Крім цього, дуже важливо мати й кредитний рейтинг, тому необхідно брати кредити й успішно їх гасити.

За інформацією начальника фінансового управління міської ради Любові Бочкової, у подібній ситуації перебувають фактично усі міста України.

- Усі рішення міських рад сьогодні реєструються і опрацьовуються у Мінфіні, - відзначила Любов Бочкова. - Практично всі міста України беруть участь у цьому процесі. Середня ставка кредитів складає 17-18% річних”.

Усі новини