“Пам'ять сильніша, ніж Геноцид”: у Кропивницькому туристично-інформаційному центрі відкрилася виставка робіт юних художників

Понеділок, 22 квітня 2024 17:19

Сьогодні, 22 квітня,  у Кропивницькому туристично-інформаційному центрі відкрилася виставка малюнків вихованців художньої школи ім. О.О. Осмьоркіна присвячена Дню пам’яті жертв геноциду вірмен.

Про створення цієї виставки розповіла директорка  художньої школи Ганна Тимофієнко.

- Для цієї виставки було створено 52 роботи, але приміщення туристичного центру змогло умістити 32 із них.  Як діти працювали над цією виставкою, навіть не можу передати їхні почуття, бо ті події перегукуються з нашим сьогоденням. Після перегляду виставкових робіт ми побачили, що наше молоде покоління небайдуже до людського горя, але разом з тим  діти вірять у добро і позитив, бо ж є роботи сповнені сонця та миру, - зазначила вона.

Подякував юним художникам та їхнім викладачам голова Спілки вірмен України в Кіровоградській області, депутат міської ради Тігран Хачатрян.

- Після експозиції в Кропивницькому передамо малюнки в Київ, а потім українська громада організує цю виставку і в Єревані. А коли Україна здобуде переможний мир організуємо цим діткам екскурсію до Вірменії.

Наразі всі вони отримають дипломи і символічні сувеніри.

Прокоментував він і ті трагічні події, яким власне, присвячена виставка і нинішню жахливу війну, яку проти України розпочали російські окупанти.

- Ми повинні  говорити про злочини які не мають національності, це стосується як Голодомору в Україні, так і геноциду вірменського народу. І ми повинні передавати історію своїм діткам.  Нині держава-терорист продовжує свої злодіяння, бо в свій час ніхто не поніс покарання. І якщо ми не будемо давати відсіч, то це повторюватиметься знову і знову.

Супроводжував захід тужливий акомпанемент духового інструмента - дудук, що має особливе культурне значення саме для вірменського народу.

Триватиме виставка  до 26 квітня у приміщенні туристично-інформаційного центру  за адресою: вулиця Гоголя, 91, місто Кропивницький.

Довідково:

За інформацією розміщеною на сайті Державної служби України з етнополітики та свободи совісті 24 квітня у світі відзначають 109-у річницю геноциду вірмен 1915 року.

Саме цього дня в Константинополі розпочалися масові арешти вірменської інтелігенції, релігійної, економічної та політичної еліти – людей, які були духовними лідерами вірменського народу і могли вести за собою. Майже всі вони були вбиті. Під час геноциду були знищені 1,5 мільйона невинних людей, чиєю єдиною провиною перед їхніми вбивцями були «хибна» національність і «хибна» віра.

На початку 20-го століття історичні землі вірмен були у складі Османської та частково Російської імперії. 15% населення Османської імперії були вірмени, це 2 мільйони людей. Також на території жили греки, болгари, серби, євреї, албанці та молдовани. Османська імперія проводила жорстоку політику асиміляції. Геноцид вірмен – навмисне цілеспрямоване фізичне винищення вірменського народу, що відбувалося на території Османської імперії та Турецької республіки з 1915 до 1923 років. Його передумовами стала низка політичних подій в Османській імперії, які привели до кривавої трагедії.

В результаті геноциду 200 000 вірменських дітей стали сиротами. Вірменські біженці розсіялися по світу, утворивши діаспори в декількох десятках країн. 15 квітня 2015 р. Європарламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Символом геноциду вірмен вважається квітка незабудка.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28