Петриківська пісня Уляни Шкуренко лунала у Кропивницькому

П'ятниця, 16 червня 2017 15:45

Художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна у Кропивницькому вже декілька років поспіль успішно реалізує цікавий мистецький проект «Нова генерація», метою якого є виявлення яскравих талановитих особистостей в сучасному образотворчому мистецтві України саме серед студентської молоді, і який передбачає влаштування як персональних, так і колективних виставок, а також видання тематичних буклетів з мистецтвознавчими статтями та репродукціями творчих доробків.

Ось і нещодавно в рамках цього арт-проекту відбулася презентація персональної виставки живописних творів студентки ІІІ-го курсу художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Уляни Шкуренко під символічною назвою «Заспівай мені пісеньку, літо».

І справді, творчі роботи юної художниці, яка приїхала до нашого міста з Дніпропетровщини, осяяна сонцем і сповнена радості, адже представлені композицій на тему народних українських пісень виконані в авторській манері в стилі традиційного петриківського розпису.

«Метою створення моїх робіт є відтворення та збереження традицій петриківського розпису. Мені пощастило змалку познайомитись та споглядати красу українського декоративно-орнаментального народного малярства, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка та навчатися у однієї з кращих майстринь петриківського розпису Марії Іванівни Пікуш, яка є берегинею споконвічних традицій, які з покоління в покоління передаються художниками с. Петриківка. Я вважаю, що петриківський декоративний розпис є одним з унікальних проявів української художньої культури та джерелом поваги до традицій та звичаїв, які йдуть корінням у глибини історії, створюваної протягом століть працею і талантом наших предків», - зізналася Уляна Шкуренко під час відриття виставки.

Це перша персоналія Уляни, не дивлячись на вже досить вагомі творчі здобутки та участь у всеукраїнських та міжнародних виставках та конкурсах декоративно-прикладного мистецтва. Отримавши першу мистецьку освіту в дитячих художніх школах ім. Тетяни Пати в смт. Петриківка та ім. Івана Першудчева в м. Кам’янське (Дніпродзержинськ) Дніпропетровської обл., Уляна, захопившись народним мистецтвом, обрала професію художника. З успіхом закінчила в 2014 році Петриківське професійно-технічне училище №79 за спеціальністю «художник розмалювання по дереву» та вирішила продовжити навчання в педагогічному університеті ім. В. Винниченка на художньо-графічному відділенні мистецького факультету.

Слід зазначити, що значний вплив на становлення Уляни як мисткині має її нинішній викладач – кандидат педагогічних наук Лариса Гарбузенко, яка, власне, і є ініціатором влаштування вернісажу, що є курсовим проектом талановитої студентки. До речі, Лариса Володимирівна сама активно займається творчістю, є членом Національної Спілки майстрів народного мистецтва, а в минулому році стала лауреатом обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «декоративно-прикладне мистецтво» за доробки в художніх техніках декоративного розпису та витинанки, які відображають історичні

традиції народного розпису та впроваджують елементи настінної орнаментики Кіровоградщини в сучасне декоративно-прикладне мистецтво.

З відкриттям виставки Уляну Шкуренко прийшли привітати однокурсники, друзі і викладачі університету. Так, завідувач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету кандидат педагогічних наук Тетяна Стрітьєвич досить високо оцінили своєрідний творчий звіт, акцентувавши увагу на важливості експонування творчих доробків студентів, адже це є стимулом до більш глибокого вивчення ними образотворчого мистецтва та оволодіння різноманітними художніми техніками. А провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін зазначив, що Уляна Шкуренко, використовуючи сучасні матеріали, адаптує техніку петриківського розпису, який є не лише народним мистецтвом, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасним живописом, що розвивається та набуває нових рис, недаремно ж у 2013 році за рішенням ЮНЕСКО петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Тож, шановні мешканці та гості міста, завітайте до музею і познайомтесь з виставкою, сповненою любові до української культури, народного мистецтва і яка спонукає до національного самопізнання.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини