Підготовка до нового опалювального сезону в Кропивницькому проводиться за планом

Вівторок, 5 липня 2022 15:07

У Кропивницькому активно готуються до нового опалювального сезону. Перебіг підготовки до роботи міського господарства в осінньо – зимових умовах був у центрі уваги учасників апаратної наради під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна сьогодні, 05 липня.

Враховуючи, що цьогоріч місто зможе використовувати лише існуючу мережу теплопостачання і теплогенеруюче обладнання,  за літній період необхідно встигнути проінспектувати і перевірити усі, без виключення, слабкі місця системи централізованої подачі тепла.

У п’ятницю, 01 липня, у міській раді  відбулася розширена робоча нарада з питань перебігу підготовки міського господарства до нового опалювального сезону.

За інформацією керівників житлово-експлуатаційних об’єднань, ремонт систем опалення, водопостачання, дахів, під’їздів, електрощитових  і середня готовність житлового фонду оцінена на 35%-50%. За планом ідуть підготовчі роботи до опалювального сезону і на КП “Теплоенергетик”. Тут уже виконано 35% від запланованих робіт, повідомив керівник підприємства Олександр Чельник.

Одразу після завершення минулого опалювального сезону почали проводити гідравлічні випробування тепломереж, внаслідок яких виявили понад дві сотні поривів. На сьогоднішній день 90 поривів трубопроводів уже ліквідували. Зробили ремонт центральної котельні, на двох котельнях замінили 4 котли,  ще стільки ж відремонтували на іншій котельні, крім того ремонтуватимемо котли на Південно-Західній котельні. Проведені роботи на цих об’єктах дадуть можливість зберегти витрати енергоносія і поліпшити якість теплопостачання.

За рахунок власних можливостей підприємства розпочато проєктування і будівельні роботи з реконструкції котельні обласної лікарні. Запуск цієї котельні дозволить поліпшити теплозабезпечення медзакладу і зменшить навантаження на Південно- Західну котельню. Ще два котли будуть об лаштовані  в котельні, що обслуговує мікрорайон від вулиці Соборної до Героїв України.

Зараз тривають ремонти трубопроводів і тепломереж. Усі ремонтні роботи підприємство виконує власним коштом. Утім ситуація із заборгованістю споживачів за спожиті послуги з теплопостачання перед підприємством досить велика і, відповідно, “Теплоенергетик” відчуває фінансову скруту.

На сьогоднішній день рівень оплати населенням за теплопостачання впав майже до нульової позначки. Борг кропивничан за минулий опалювальний сезон складає 40 мільйонів гривень, а загальний за всі попередні сезони сягнув 150 мільйонів. Впродовж місяця КП «Теплоенергетик»  подало до суду позови на 2 мільйони гривень, але це досить тривала процедура, тільки через півроку борги можуть стягти, а кошти потрібні уже сьогодні.

- Тож необхідно звернутися ще раз до всіх жителів міста, хто має заборгованість, негайно її погасити. Не зважаючи на воєнний стан, комунальні підприємства жодного дня не були в простої, безперебійно було тепло в квартирах, вода, вивозиться сміття, - наголосив Олександр Мосін. - Тому прошу кропивничан своєчасно і в повному обсязі сплачувати за спожиті комунальні послуги, щоб підприємства могли і далі стабільно працювати. Прийдешня зима буде для нас серйозним випробуванням, тому прошу тримати на постійному контролі кожен крок у процесі підготовки міського господарства до роботи в осінньо – зимових умовах.

Активізується і підготовка до роботи взимку комунального транспорту, робиться необхідний запас пально-мастильних матеріалів і суміші для посипання доріг, необхідно подбати про протипожежну безпеку у житлових будинках.

Олександр Мосін доручив керівнику КП «Універсал 2005» Віктору Панішку опрацювати можливість заміни суміші відсіву і солі на сучасну протиожеледну технічну рідину.

- Враховуючи. що вартість технічної солі зросла від тисячі гривень за тонну до 11 тисяч гривень, використання спеціальних рідин проти ожеледиці можу бути ефективнішим і економічнішим, - відзначив Олександр Мосін.

Усі новини