Питання встановлення пам’ятника Захисникам України розглянула міська топонімічна комісія

П'ятниця, 18 жовтня 2019 11:45

У четвер, 17 жовтня, у міській раді Кропивницького відбулося чергове засідання міської топонімічної комісії під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова.

Комісія розглянула ескізну пропозицію пам’ятника Захисникам України в Ковалівському парку, передану координатором Громадської Ініціативи «Армія SOS» Оксаною Червоною міському голові Андрію Райковичу під час вшанування загиблих Героїв – спецназівців.

На переконання волонтерів, майбутній Меморіал має бути не скорботним, а життєстверджуючим, бо саме заради миру і продовження життя воюють сьогоднішні захисники України.

За роз’ясненням члена комісії, начальника відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури міської ради Надії Лісняк, пам’ятник  встановлюватиметься на території парку, який по собі є  об’єктом охорони з боку держави, а тому його спорудження передбачає виконання передбачених чинним законодавством процедур: обґрунтування, погодження місця з органами місцевого самоврядування, фінансових і економічних розрахунків. За умови використання бюджетних коштів для виготовлення пам’ятника, обов’язковим є проведення конкурсу і розгляд на ньому альтернативних варіантів.

- Облаштування такого пам'ятного знаку є надзвичайно важливою для нашого міста, де дислокується еліта української армії, де служать легендарні «кіборги», справою, - відзначив Андрій Табалов. – Я вже свого часу озвучував цю пропозицію, підтримую її і зараз. Звичайно, встановлення Меморіалу варто було б ув’язати із загальною реконструкцією центральної частини парку і це теж необхідно було б передбачити у проекті.

Члени топонімічної комісії вирішили звернутися до міського голови з пропозицією доручити опрацювати це питання профільним виконавчим органам, а ініціаторам проекту допомогти з належним оформленням пропозиції.

Комісія також погодила встановлення пам’ятних дощок учаснику АТО Володимиру Ткаченку, педагогу–новатору Валерію Едигею та меморіальної дошки військовополоненим, закатованим гітлерівцями у шталагу №305, який був організований у будівлі військової служби правопорядку гарнізону за адресою вулиця Шевченка, 3, в період із 1941 по 1943 роки за умови погодження текстів написів.

Останнім питанням порядку денного члени  комісії погодили проект рішення міської ради «Про затвердження переліку уточнених назв і написання українською мовою площ, проспектів, вулиць, провулків, проїздів, тупиків, бульварів міста Кропивницького».

Усі новини