Причина витоків з каналізаційних мереж Кропивницького – забиті побутовим сміттям трубопроводи водовідведення

Вівторок, 5 грудня 2023 16:36

У Кропивницькому суттєво збільшилася кількість аварійних ситуацій і витоків з каналізаційних мереж міста. На це звернув увагу адміністрації Кропивницького водопровідно-каналізаційного господарства заступник міського голови Олександр Мосін під час апаратної наради сьогодні, 05 грудня.

- Від містян надходить велика кількість звернень про витоки каналізації у різних мікрорайонах Кропивницького. Найбільше на Новомиколаївці і в центральній частині міста, - зазначив Олександр Мосін. – Прошу оперативно відреагувати!

За інформацією керівниці Кропивницького ВКГ Валентини Давидчук, довгий час спеціалізована машина з промивки каналізаційних мереж була в ремонті і це ускладнювало ситуацію. Зараз вона на ходу, але працювати на морозі ця техніка не може. Основне навантаження у такому випадку лягає на плечі працівників служби водовідведення підприємства. Вони щодня усувають до півсотні аварійних ситуацій на каналізаційних мережах, а викликів натомість отримує чи не удвічі більше.

Каналізаційні мережі міста обслуговують дві бригади: одна на лівому, а інша - на правому березі Інгулу. Іноді фахівцям вдається промити каналізацію за 30 хвилин, але частіше на це доводиться витрачати години. Тож робочий день у працівників стає ненормованим.

Найчастішою причиною забиття каналізації є викинутий туди кропивничанами непотріб, який за жодних обставин не можна туди спускати. Фахівці у буквальному сенсі виривають із каналізаційних труб корки із ганчір’я, вологих серветок.

- Короки з непотрібу в каналізації такі, що виходить з ладу техніка. Зокрема три місяці у ремонті був наш каналопромивочний мулосос, - наголосила Валентина Давидчук. -  Людям доводилося працювати вручну! Тепер стало трохи легше, але ми потребуємо розуміння мешканців міста!

Валентина Давидчук знову звернулася  до містян з величезним проханням - не кидати у каналізацію побутові відходи. Найбільша біда - вологі серветки. Вони закорковують труби намертво і розмити ці короки - величезна проблема.

На деякі адреси аварійні бригади мусять їздити щодня і промивати короки. Вранці промили - ввечері споживачі знову забили серветками.

Каналізація - не смітник! Якщо містяни використовуватимуть її за призначенням, то колектори не забиватимуться сміттям і вулицями не тектимуть смердючі річки!

Крім того, Валентина Давидчук звернула увагу  голів ОСББ, завбудинками і звичайних мешканців багатоповерхівок на заблоковані автівками під‘їзди до каналізаційних люків у дворах житлових будинків.

- Часто почистити каналізацію неможливо, бо автомобілі припарковані просто на каналізаційних колодязях. Через це і виникають легенди, що служба водовідведення приїхала, постояла і поїхала. А між тим проблема в тому, що до каналізації немає доступу, - пояснила Валентина Давидчук.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13