Проєкт «Громадський бюджет» у Кропивницькому стає досконалішим щороку

П'ятниця, 7 лютого 2020 10:50

У четвер, 06 лютого, у міській раді Кропивницького відбулося перше у цьому році засідання координаційної ради з питань громадського бюджету під головуванням заступника міського голови Андрія Паливоди.

Започаткований у Кропивницькому конкурс «Громадський бюджет», як програма фінансування проєктів мешканців та інструмент їхньої безпосередньої участі у розподілі бюджетних коштів, діє з 2017 року.

Андрій Паливода поінформував членів координаційної ради, що в період із 2017 по 2019 рік департаментом з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій було організовано чотири конкурси на найкращі проєкти громадських ініціатив.

- Станом на сьогодні міська влада вже реалізувала 68 проєктів громадського бюджету у різних частинах міста, - зазначив заступник міського голови. -Тематика проєктів вказує на найактуальніші потреби містян, які потребують термінового вирішення. Минулий, 2019 рік продемонстрував збільшення цікавості мешканців міста до конкурсу «Громадський бюджет». Зросла кількість поданих проєктів, а динаміка голосування дозволяє робити висновок про підвищення рівня довіри населення до Громадського бюджету, що, у свою чергу,  посилює відповідальність влади за реалізацію проєктів-переможців.

Андрій Паливода також зауважив, що за підсумками кожного року конкурс «Громадський бюджет» удосконалюється: вишукуються слабкі сторони процесу, які вдається регулювати за допомогою впровадження обмеження для проєктів, спрощення проєктної заявки для авторів, розширення можливості проголосувати, внесення змін до Положення - все це регулює процедуру проведення конкурсу.

Як повідомив посадовець, в рамках проведення конкурсу «Громадський бюджет-2019» перемогу отримали 24 проєкти, з них 4 - «СОЦІАЛЬНІ», 3 - «ВЕЛИКІ» та 17 - «МАЛИХ». За інформацією, наданою керівниками виконавчих органів, які безпосередньо відповідали за реалізацію проєктів-переможців конкурсу «Громадський бюджет-2019», станом на 01 січня 2020 року реалізовано 21 проєкт із 23. Два проєкти, що не встигли завершити торік, будуть реалізовані на початку поточного. Так, «Спортивний комплекс для дітей з інвалідністю «Надія» завершать у березні-квітні, коли дозволять погодні умови. Алея "Авіаторів", за словами заступниці начальника ГУ ЖКГ Юлії Яндович, завершена, залишилось прибрати будівельне сміття. Посадовиця пояснила, що роботи затягнулись через недостатнє фінансування, і пообіцяла, що в лютому питання буде вирішене.

Цьогоріч дистанційне голосування відбуватиметься на онлайн системі «Громадський проект», яка дозволятиме авторам оперативно подавати проєкти та своєчасно отримувати оновлення. Система містить інструкції та підказки щодо найбільш ефективної подачі і промоції власного проекту, а також дає можливість використовувати різні методи реєстрації (банк –ID, цифровий підпис, скан-копія паспорта). Серед переваг для тих, хто бере участь у голосуванні, необхідно відзначити зручність процесу навігації, пошуку і перегляду проектів, а також зручне голосування у декілька кліків.

Усі новини