Релігійна ситуація у Кропивницькому вирізняється мирним співіснування різних конфесій

Четвер, 16 січня 2020 15:56

Сьогодні, 16 січня, у міській раді Кропивницького відбулося засідання міської комісії cприяння дотриманню законодавства про свободу совісті та релігійні організації.

Члени комісії під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова розглянули питання стану релігійної ситуації у Кропивницькому протягом 2019 року та затвердили план роботи комісії на 2020 рік.

За інформацією головного спеціаліста відділу з питань внутрішньої політики Світлани Стешенко, релігійна мережа міста на сьогоднішній день нараховує 89 громад, 4 управління, 3 місії та один чоловічий монастир. В обласному центрі нараховується 34 православні релігійні громади, з них: УПЦ – 19, УПЦ КП – 8, ПЦУ — 4, УАПЦ – 2 та одна Вірменська Апостольська Церква. Також у місті функціонує одна католицька організація, 44 протестантських, 5 - іудаїстського віросповідання, 3 - мусульманських, одна - Свідомості Крішни та одна громада, що не має свого центру.

- Для задоволення духовних потреб віруючих релігійні громади використовують 24 культові споруди, з них 12 належать  УПЦ, 1 – УПЦ КП, 1 – ПЦУ, 1 – РКЦ, 1 – УГКЦ, 2 – ЄХБ, по одній – іудейські й релігійній громаді, громадам Адвентистів сьомого дня, Повного Євангелія, Свідків Єгови та мусульманській релігійній громаді. П’ять культових споруд є пам’ятками архітектури, - зазначила Світлана Стешенко. - У місті розташовані також об'єкти релігійного поклоніння: 2 каплички, 5 пам'ятних хрестів на місцях колишніх зруйнованих церков, 2 пам'ятних хреста на місцях, запланованих для будівництва храмів чи капличок та поклонні хрести при в'їзді в місто.

У свою чергу, очільниця відділу з питань внутрішньої політики Оксана Горбенко зауважила, що релігійне життя у Кропивницькому вирізняється в цілому мирним співіснуванням різних конфесій. Фактів порушення вимог чинного законодавства на релігійному ґрунті, проявів міжконфесійного протистояння або втручання представників різних релігійних конфесій у справи інших не зафіксовано.

- Одним із важливих напрямків у роботі релігійних організацій є благодійна і милосердницька діяльність, - зазначила Оксана Горбенко. - Більшість православних громад у дні великих християнських свят Різдва Христового, Воскресіння Христового, Масляної неділі, Маковий та Медовий Спаси організовують безкоштовні обіди для малозабезпечених громадян, прихожан, проводять душпастирську роботу у військових частинах, лікарнях, у будинках для престарілих громадян, одним з пріоритетних напрямків їх соціальної діяльності є робота з молоддю.

Протестантські громади надають благодійну допомогу школі-інтернату, лікарням, будинкам престарілих, багатодітним сім’ям, інвалідам та іншим малозабезпеченим верствам населення. Більшість із них організовують для дітей-сиріт, багатодітних та малозабезпечених сімей вручення новорічних та різдвяних подарунків. Влітку при громадах організовуються дитячі табори відпочинку

- У радянські часи релігія була під забороною, проте у наш час створено чимало релігійних громад, особливо протестантських. Ситуація у суспільстві і його духовність відображається на ситуації в країні: у нас і досі йде війна, суспільство розколоте через різні погляди на дії країни-агресора, - зауважив Андрій Табалов. - Зі свого боку міська влада робить усе, аби релігійні громади міста розвивались і здійснювали своє право вести релігійну діяльність. Дякую за співпрацю представникам усіх конфесій, разом ми зробимо ще багато гарних справ.

Цього дня комісія також прийняла рішення рекомендувати протестантській релігійній громаді, яка проводить свої заходи у Центральному сквері, не використовувати підсилюючу апаратуру, адже на гучну музику неодноразово скаржились містяни.

Усі новини